Followers

Monday, January 26, 2015

Mengaji Al Quran

Assalamualaikum .. 

Tengah kerja sekarang ni tapi ada lagi 4 minit lagi nak rehat. Takpe kot update blog yang kian lama kian usang ditelan zaman. Kihkihkih

Sesambil menaip nie terdengar bos tengah mencari orang untuk ajar anak dia mengaji. Teringat zaman masa kecik-kecik dulu. Asal sebut mengaji je liat sesungguh nie. Ya Allah, Setan apa dalam badan ni pun tak tahu lah. Memang cari peluang tak mau pegi mengaji. 

Ayah aku bagi aku mengaji masa aku umur 5 tahun lagi and since aku pun belajar dekat tadika PASTI which is toooo islamic.So aku dapat basic kenal huruh hijaiyah agak cepat and mengeja dalam masa yang singkat. Macam mana tak boleh beb kalau dah hari-hari kena cubit dengan cikguuuu, Masih terasa berbisa itu. Huk!

Since aku start mengaji dari umur 5 tahun, aku baca Al. Quran pun cepat sikit lah. Masa darjah satu aku dah boleh baca Al Quran dan darjah 5 dah boleh khatam Quran. Hikss Tengok tu darjah satu sampai darjah lima. Almost lima tahun ambik masa untuk habiskan satu Al Quran. Nampak benor banyak mainnya tu. Buat-buat tido laaa, makan lambat-lambat semua laahh, apa bentuk cara aku akan buat untuk tak pergi mengaji tu. Tapi bila part kantoi tak pegi mengaji. Ya Allah . Memang perit kena dengan ayah

Time tu kena tahan telinga dengan berbakul marah beliau.. Ha gttuuu. Tak pun kena libasan cakrawala dari penyangkut baju , Pergh takut kan nak ponteng. Asal jam tunjuk pukul 2 petang je terus nama kena panggi dengan ayah suruh pergi mengaji. Pergi mengaji awal. Blergghhhh!

Tapi Alhamdulillah.

Berkat garang ayah tu aku mengaji sekolah agama even aku punya tajwid aku ke laut. Sumpah aku tak tauuu benda tu apa sebab masa mengaji ustaz ustazah xmention tu nama apa. dia just bagitau bila jumpa dengan hurup ni kena dengung. bila jumpa macam ni kena baca macam tu. So benda tu lah yang ada dalam kepala tanpa aku tahu apa nama untuk setiap yang aku sebut tuuu..

Baca Al Quran still pandai taauu . hikss! 


So jom mengaji semula! Target setiap tahun untuk habiskan Al-Quran :) 


p/s : orang cakap udara yang kita sedut hari-hari ada benda yang kotor. Maka untuk hilang kan udara yang kotor tu baca lah Al Quran kerana setiap nafas yang kotor tu akan keluar bersama dengan deruan nafas dan suara yang memuji Allah. Nampak tak kelebihan membaca Al Quran . So apa lagi :D

Gambar masa khatam Al Quran reramai dengan adik adik :)