Followers

Saturday, December 31, 2011

tips nak menghilangkan rasa MENGANTUK

   arghhh,tetibe je kan nak update pasal ni.. huh..  yang tengah study..yg tengah bertungkus lumus..bergelut bertempur dengan buku kan..tetibe je terasa mengantuk... baru nak mula menghafal definition.. terus je  argghhh.. dengan mulut yang ternganga luas * sungguh la tak sopan.. >_<.. hahaha !

macam mana nak hilangkan rasa ngantok yang bermaharalela nie kan..coz aku dh google dh kan,,, heehehe

1 ) pasang niat

pasang niat kenapa nak study??of coz la untuk nak jawab exam.. nk bagi lulus..nk dapat result fliying colour kan..then ??? :)..hihihi semangat yang tinggi,jitu..kental mesti lah ada untuk melawan iblis-iblis nie.. : D

2) study dalam jangka waktu yang pendek.

errr...study 15 minutes then facebooking 30 minutes aci dak??? hahahaha sorrii..permintaan ini tidak akan diliayan..peryataan ini bermaksud.. study dalam tempoh masa yang tidak lama..kemudian jenjalan menghirup udara yang segar.. then sambung study semula.. see??ngantuk akan hilang kalaiu buat macam nie..macam aku ni ha..study pastu jenjalan dalam blog.. lalalalaallala :P JK!

3) dapatkan tidur yang mengcukupi..

statement ni bermaksud dapatkan tidur yang CUKUP.. dats means..xleyh lebih..xleyh kurg.. bagi cukup 7 or 8 jam * ala-ala bayi gitu.. haha tidur yang cukup dapat memberi impak yang sgt besar.. myb waktu yang kita study untuk 2 jam sama dengan 4 jam.. see?? jadi ..kita akan mempunyai semangat yang tinggi untuk study if effect dy sebegitu rupa ..kn???

4) minum air kosong..

chekgu aku pernah pesan masa dolu2 lah..masa belajar..prepare segelas iar dekat depan.. lepas study.. byk sgt dh study..smpai masa pun xlarat nk angkat dh.. minum air.. selain menghilangkan nagntuk,,dapat jugak otak kita ni berhenti rehat & mendigestkan apa yg telah kita baca td...jadi.mmg xheran la aku akan prepare 1 botol air 1000 ml.. dan xsampai 2 jam ..air tu akan habis.. xcaya cer tanya member ak.. hikhikhik.. pastu qeja mengulang toilet lak.. hailaaa.. :D..

5) pamerkan tujuan anda belajar di hadapan anda

mybe letakkan kata2 semangat di hadapan kita sewaktu kita study kan..if masa upsr.pmr..spm kita leyh buat macam tu.. why not kita ulang resepi kejayaan kita ni pada masa sekarang.. kan?? tulis la...SAYA INGIN BERJAYA DAN MENDAPAT 4 FLAT ..hahaha aku bakal buat untuk sem yang terakhir ni.. :) ye kot..

6) memakai benda wangi

heehehe..bende ni xde dalam miss google tow.. but ni pendapat aku sendiri..n aku sendiri mempraktikkan dy. :)..  bila je ngantuk..aku akan ambik something yang wangi.. something yang boleh mententeramkan jiwa. *chewah.. jadi..aku akan ambik lotion ..sapu dekat muka ..hidu bau wangi.. dis is one of de aroma therapy...xpun bedak pun cukup..pakai bedak waktu nk study..bek pi lah kengkawan nk cakap ape pun..janjji kita bolef fokus dalam study.. kn?? hehehehehe

7) belajar sambil menulis..

belajar,belajar,belajar.. serius boring kn..mata je gerak,,mulut terkumat kamit membaca..seriusss  BORING....so why not kita menggerakkan anggota badan kita sekali...menulis,,sambil study..pastu tulis balik apa yang kita belajar.. disamping menggerakkan otot-otot kita nieyh..dapat lah juagak tu melekat dalam kepala ni ciket.. :)

sekarang ni kan musim exam..jadi dapat lah mempraktikkn tips ni serba sedikit.. arigatou. !

Wednesday, December 28, 2011

about LOVE

we IGNORE the ones who LOVE us

we ADORE the ones who IGNORE us

we LOVE the ones who HURT us

we HURT the ones who LOVE us


it's all about LOVE

^_^

counting de days

.: assalamualaikum :. 

sedar tak sedar..kita kini nak menginjak ke tahun yang baru.. tahun 2012..tahun 2011 akan ditinggalkan.. segala kenangan pahit dan manis mula diikat dan disusun rapi dalam perpustakaan hidup kita sendiri.. :)

i noticed dat.. sejak akhir-akhir ni.. aku sering berbahasa baku.. eeeyeerrkk.. dan telah ditegor kerana bermesej dengan member aku yang sorang ..aku berbahasa baku??it is weird?.. :) credit to dia ..yg memberi teguran secara tidak rasmi.. haha

ok..bicara hati punya cerita akan kuar dis coming jan.. so don forget to watch dis err drama.. mybe..di astro prima..3jan..9.00 malam.. :)..hope cite ni pun akan wwoww macam cite ombak rindu jugak !

sungguh la nk tengok shanaaz bawak watak tengku syahran yang panas baran n cemburu buta tu tp dalam hati..seriusss romantik ! hahaha i loikees..

or u can google at dis link HERE 4 de sinopsis.. ..:)

tengku syahran with zahlia.. awesome ! cute sangat.. 


Monday, December 26, 2011

Saturday, December 24, 2011

when my mum mumbling T_______T'

.: assalamualaikum :. 

ari nie ak mmg nk jadi seorang lady la konon. =)..memasak...* tadaa*

ak masak laa..siang2 ayam..then wat sambal kan..masak sayur.. * tadaaa*

pastu ptg2 ciket nk kupas buah nenas..sungguh laaa aku xpenah nk pegang buah nenas.. dah la tajam..ada duri walaupun xmacam duri la kan,, nk lah mencuba..

" mak..macam mn nk potong buah nenas ni?"
* dialog aku

" itu laahh..dulu2 xmow belajaq potong"
*dialog mak

" mak.macam mn lah nk belajq..asai nk belajaq..dh kena ayat macam ni..asai nk belajaq ja..mak xbagi support" < muka kesian>
* dialog aku

" ha elok laa..esok2 kahwen..xpyh masak..bla.bla.bla " sambil tangan nk ajaq cara nk potong buah nenas..


itu lah mak..mulut mmbebel tp hati sebenarnya nk anak dara yg sorg ni tow jugak pegang pisau.reti masuk dapo. =))..

Long distance relationship

.: assalamualaikum :.

lately.. i keep thinking about dis.. long distance relationship.. n how i can survive in dis relation.. look like easy rite.. =).. but susah sebenarnya... ye lah..sorg utara.. sorg selatan..lagi susah ble lain-lain benua.. huh ! serius jauh.. :(
dekat cneyh.. i juz want to share bout something..bagaimana hendak mengekal kan hubungan jarak jauh ..

1) usahakan untuk berjumpa walaupun sekejap..

err.. macam susah je nk apply ni..macam rugi je nk ambik tiket flight semata-mata nk jumpa.. hihihihi.. so we jus keep in touch thru messanging.. fb.. or myb kalau dh jemu.. kteorg main utus2 poskad yee.. snailmail myb..haha kidding! don apply dis..

2) sentiasa mengingatkan diri kite untuk terus setia dengan dia =)

" kebanyakkan hubungan jarak jauh tidak kekal adalah disebabkan rasa insecurity pada diri kita sendiri. kita asyik berfikir "ahh persetankan lah dengan dy tu.. huhu* ayt sndiri* hehe mesti dy ade org lain dekat sana..sia2 je setia.."" jadi di sini.. kepercayaan mmg sgt laaaa penting glerrr-glerr penting  * juz want to show how it play an important role..

3) beri kejutan, suprise !!

hubungan yang lama sering bertukar menjadi bosan kerana masing-masing sudah selesa dengan perbuatan masing2... jadi..cara untuk memecahkan bosan ini adalah dengan cara meletakkan element of suprise..dats mean kejutan yang sangat bermakna =)).. kejutan tersebut myb dapat mmberi kegembiraan, ..terharu and akan menguatkan lagi "rasa" itu.. 

xpe.. kteorg still new.. so.. perasaan bunga-bunga cinta makin bercambah.. jadi probability nk jadi yg ape-ape tu..insya allah.. tinggi sekali untuk TIDAK terjadi.. hehehe =) n i pray.. we keep like dis forever n ever. 



Friday, December 23, 2011

tahniah bebudak PMR

.: Assalamualaikum :.

asenye tak terlewat lagi kot nk wish tahniah dekat bebudak PMR kn yg dapt 9A,8A,7A and etc..dan yang x berjaya cuba lagi untuk SPM nnt,,  hehehehe TAHNIAH and a big HUG dekat adik aku.. dekat dua orang cousin aku.. sorg laki..sorg pempuan.. tahun ni mmg pecah rekod lah.. dorg mmg compete abes2.. n last result mmg chantek ! berbahagia la mak tok aku .. mak and ayah.. aunty.. and mak su.. congratz.. =D


Sunday, December 11, 2011

dalam hati ada taman =DD

xleyh nk behenti senyum.. =DD..
 dari semalam..
 masa cte dkt anis..
 im blushing.. !! 
tatau mana nak nyorok muka time tu..
pg td..
 umi tgor kenapa nadia senyum2.. 
aku juz diam
 n
 keep smiling.. =DD

until now..
bila nak behenti senyum ni???
xlarat nk kena gelak dgn housemate aku dh ni..

Saturday, December 10, 2011

nilai hantaran semenajung Malaysia..

tetibe je kan..tak de angin tak de ribut;;nnk wat entry pasal hantaran.. hehehe aku penah baca pasal nilai hantaran ni..tapi x ingat aku baca dekat mana...i try to google it..n i found it ! moh moh kite bace meh..

nilai hantaran kahwin minimum mengikut purata dan status pelajaran di seluruh semenanjung ..

upsr/pmr/srp = rm 1000 - rm 3000
spm = rm3000 - rm8000
stpm/diploma = rm8000 - rm12000
ijazah = rm12000 - rm15000
master = rm15000 - rm20000
phd = rm20000- rm30000

kalau tngok..gaya macam nk jual anak je kn.. hehehehe..  tp aku suka.. sbb ase mcm lelaki itu put effort yg cukup tinggi..kn?kn?kn??

lelaki ini .. lelaki itu

sekarang minda aku sedang meningati lagu Anuar Zain. lelaki ini..


lelakii ini yang selalu mencintaimu
selalu.. tanpa ragu
lelaki ini yang selalu memuja
hanya dirimu
yang bertakhta dalam sanubariku
sanubariku
aku yang mencintakanmu
hanya dirimu

bestnye ade lelaki macam tu. *kononnya*tapi bila bercakap mengenai pengalaman..*berdasarkan pengalamn orang lain jugak* ade je lalaki bila dah dapat .. at the end,, juz layan acuh x acuh.. sebelum nk mintak couple tu..mesej macam nak rak.. 25 hours mesej je memanjang.. bila dah la,a-lama.. couple laa.. then minggu merganti minggu.bulan berganti bulan.. tahun berganti tahun. .. dia akan berubah.. masa yang dispend kan akan semakin kurang.. kalau dulu ade sesi adegan pujuk memujuk..sekarang,,jangan harap... pujuk lah sendiri...entah la kenapa...bosan kot.. myb ..at the end. putus laa..

kalau putus terus xpe..nieyh dak..aci men ligan ....semalam putus..ari nieyh mintak couple balik..why?? macam giler talak la jugak adegan nieyh.. merayu0-rayu mintak couple.. janji akan berubah,.merayu la kononnya.. dia akan jadi macam dulu.. 4 me.. if ade pengalaman yang macam tu,,susah kan nk terima balik ,, enough as a fren only.full stop.time tu baru dorang rase macam mn rasanya kehilangan,.. kn???


cerita ak nieyh based kepada apa yg pernah terjadi.. n yg terjadi di depan mata.. lelaki.. u shoul appreciate woman bukan semasa mula hangat bercinta..tp till de end.. rite?? =D

Wednesday, December 7, 2011

juz look like simple diary T____T

hari   : Rabu
tarikh : 07/12/11

hari yang agak memenatkan .. =D
terasa begitu ,. arghh,, actually agak terkilan coz prposal kena reject kan sebab i had put all my effort on that proposal n last terpaksa pilih antara satu either kuala lumpur or langkawi.. mengenangkan LIMA, Langkawi jarang-jarang boleh dapat peluang macam ni,, so we all decided to choose Langkawi.. sedih beb..

tepat pukul 2 tadi ada meeting untuk subjek selling.. Ya Allah.. serius banyak giler kriteria yang lecturer nak.. on that time,. aku juz nampak hujan DUIT.. banyak kot kos yang nk kena keluar kan,, huhuuuhu dengan entrepreneur lagi.. hahaha sawan aku kali ni.. kn??mana dengan baju nak buat seragam nya,, banner,, brochures.. waduh waduh,, gawat gini,. hukhukhuk,,

one more thing. sorg kawan aku dengar cite nk further study dekat oversea.. ( nada jeles) dekat UK weyh.. BBA punya .. (Bachelor Business Admin) .. tp satu bende yang mcm agak mnyampah aku dengar kan.. haha nk apply tu .. kena tulis karangan about MY SELF within 2000 words.. gulllpppp.. mmg telan air liur kn.. tp dia tu xpe lah kan.. bekas debat untuk Sekolah Asma.. should be Ok. la kan.. kn?kn?

itu saja diari hari ni.. ilham dari lecturer selling,.. keh keh keh..

Saturday, December 3, 2011

di penghujung .. :(

orang cakap makin penghujung.. makin seronok.. kenapa? sebab xsabar-sabar nak habiskan detik-detik yang terakhir.. am i rite?? tp bg aku yang sekarang ni.. yg berada sem yang terakhir,.. uuhhhmmppp... sangat serabut.. buat masa sekarang.. tp still boleh menulis dekat blog niey kan.. hahaha ngada- ngada nya..nnt betul-betul akan serabut,, dengan entrepreneur nye,, research methadology nye,,selling nye.. and lastly transport..

entrepreneur punya group work,.. mmg dikategori kan agak dasyat lah jugak, coz theme for dis semester agak mencabar cket,, inovasi, kononnya nak follow uitm penang la kan.. jadi nak dijadikan cerita, budak2 sem nieyh yang ambik etr. kena la memerah sedikit nk create mende ape lh yang xde lagi dalam pasaran,.. jangan terkejut,, belanja untuk subject nieyh mmg tinggi,. tp markah dia, mcm x berbaloi je.. huhuhuresearch methadology lak.. nak kena wat research,,ak dah tengok kot contoh esaimen yang nak kena anta,, seriussss tebal,,, ala2 journal cket,, bz la pulak nk g soal orang ramai nieyh,, adoiyaaii,,nk kena wat questionare laa.. nk key in data dlm ssps laa.. nk kena taip dalam bentuk report laa,,

selling pun ala2 etr jugak tp yang membezakan ,. disini aku belajar menjadi diract selling,.. how ti comunicate,,nk persuade customer to buy the product. so nk kena menjual.. kena la setup booth nanti nak menjual,, adoiyaiii adoiyyaiii,,

last kali ,, transport..nk kena g interview.. hummpphhh..