Followers

Sunday, December 15, 2013

Macam-macam naik

Assalamualaikum

it has been a long time i did update anything in my blog. sumpah gila sibuk. Grrr.. Selalu ada niat untuk menulis something dekat dalam nie. But hari ni aku curi-curi masa sikit untuk menulis bagi melepas kan gian.

selama mana tidak menulis aku, aku sempat jugak membelek isu-isu semasa berkaitan dengan negara kita. For me, Malaysia dalam keadaan yang super serius bila mana setiap benda mengalami kenaikan yang amat sangat. it shows that, we have no money.  

Aku memang la tidak bekerja dan tak terasa sangat tempias kenaikan segala benda but ada jugak benda yang masih aku terasa seperti harga makanan dan barang keperluan untuk student seperti aku nie naik harga. kalau dulu RM50 boleh buat belanja untuk dua minggu tapi sekarang nie just untuk seminggu and tu pun tak cukup. Grrrr. 

And kita dikejutkan dengan tiket untuk public trasport akan naik untuk LRT and monorail. Dalam kepala aku dah pikir pasal benda alah tu if aku intern dekat tempat yang memerlukan aku naik public transport. and second things is kadar bayaran tol yang akan naik. nie pun akan effect harga tiket bus yang telah naik mencanak and for sure akan naik lagi. 

it good to spend but sometime it will kill u back. macam sekarang nie lah keadaan nya :)



Tuesday, September 3, 2013

Mini Library :)


Assalamualaikum :))))

Hari ni sepagi aku uruskan almari buku yang dah lama sangat dah yang tak sentuh tuuuu.. buku-buku mak nenek macam semua ada. konon nya nak susun masa before hari raya tu lah kan..tapi memandangkan aku nie pemalas yang amat sangat jadi terpaksa la aku KIV dulu benda-benda yang aku nak buat nie kan.. :))

So,, nie almari aku before aku kemas ..



Bahagian yang paling tak cantik tu laaa yang aku punya. HAHAHA! kat situ aku letak buku-buku aku zaman diploma lagi.. almari yang paling bawah tu ada majalah-majalaj yang aku beli .. kiranya aku sorang ada dua lubang.. hihihihih

Bermula la ekspededi pengemasan aku.. Mana yang patut buang aku buang lah. Tapi takde satu pun yang kena buang sebab aku guna and sayang dengan semua itu. HAHAHA! see.. POYO taaakkk..barang orang aku nak buang,.barang aku ..NO.NO.NO..NO! .. hahaha!

And result dia macam nie laaaa.. :))))

kemassss taaaakkk??? hihih please say KEMAAAASSSS :)))

Pastu masa kemas-kemas tu nampak buku nie.,aku pun masuk laa letak dalam bahagian aku.. :)))


Nampak tak buku tuuuu??? 
DOKTOR UMUM MEMOIR TUN DR MAHATHIR MOHAMMAD..

hihihihihihihi. i love ex PM :)))

And tetiba rasa terlebih rajin pulak lak kan aku nie..so aku nk simpan aku punya novel tu.. novel-novel aku tu letak kat almari tv.. aku malas la nak letak kat situ..ramai sangat mata-mata yang memandang. nanti ada ja yang nak pinjam.Kalau pinjam buku and bagi balik tak pe jugak ..nie masalahnyaa ada orang pinjam novel tapi tak bagi- bagi balik.ape cerrr cenggitttuuu.. 

dat one novel aku yang sulung,. aku lahirkan beliau masa aku form 2.. heheheheh :)))))

 
nie laaa novel-novel aku yang ada. tak banyak pun lagi :((((




jadi mula laaa operasi susun novel laaakkk.. hihihih 

macam nie laaa novel yang aku susun.. boleh muat lagi satu line nie.. banyak lagi nak kumpul nieee..


SEE .... nie laaa result masa susun buku plus novel tadi... hihihihihihi

Adiioooosss... esok pikir lain nak buat ape lak.. Oooh lupa pulak.. tadi petang pegi TESCO..and tetiba masuk dalam POPULAR tu kaaann.. terjumpa buku yang super duper cute neh. geram ngat aihh tengok .. HAHAHA colek satu tadi.. haha buku tu sebenarnya nak buku resepi aku ..sebab resepi yang aku ambik kan ada kat merata-rata and siap ada yang hilang lagi.. tension aku. Jadi aku harap lepas ada buku nie.. tulis kat sini la pulak kan..untung-untung boleh buat koleksi buku resepi. hihihihihih 





salaaaammm :))))
 

P./S : Nanti dh ada rumah sendiri..nak ada mini library,, dalam tu ada macam-macam jenis buku gittttuuu.baca la buku sampai muntah.. HAHAHAHA! 

pink girl bedroom ideas

puhleassssee bakal inche suami.. make me one like thisss pleasssseeee  TT___________TT   
wish list nieeee :(((( 








Sunday, September 1, 2013

H.O.U.S.E.W.I.F.E

Assalamualaikummmmm.... :))))

fuuuuuuu.. seriously, hari ni aku sangat produktif campur semalam lagi. gila ah tak produktif.. membusy semedang . kehkehkehkeh :)

hari ni aku bakal menggantikan mak aku sebagai suri rumah sepenuh masa. AISSEEEEHHHH.. hahahaaha! keterujaan yang tahap melampau.. haha TT__________________TT 

Dari semalam lagi mak pesan kat aku benda apa yang nak masak esok sebab mak cakap nanti kalau mak balik lambat ..mak balik-balik terus nak pegi makan. OKEH. arahan diteriman :)))

SOOOOO, pepagi lagi aku dah bangun  *konon* ambik nasi lemak yang mak beli entah bila. aku pun tak sedar. masih di alam fantasi mimpi.. hikhikhik.. bangun-bangun letak nasi tauuu daaakkk.. pastu sapu sampah mop lantai segala apa yang patut. tengah-tengah buat semua keje tu ..adik aku yang sorang neh ..
" Asal nasi kakak cepat ja masak? kakak letak ayaq sikit ja ka?"
Dalam hati.. gulllppppppp!!! nasi aku weh.. sah.sah. memang sah.. something was happened. aku SALAH sukat air.. agagagagaga and resultnya ayah tak makan nasi aku.. sobs sobs sobs sobs sobs :'( TAPI.TAPI.TAPI.. lauk aku masak habessss taaauuu.. hahahaha SILA JELLLLYY.. agagagagaga


dat one aku masak hokeeehhh.. hihihihiihi.. and semua habess.. kahkah! 

tetiba rasa seronok la pulak masak memasak nie,. hahaha esok masuk dapo la lagi..tengok mak masak ketam lak.. hihihiiii

ADIOOOSSSS..sila renung makanan tu dalam-dalam .. HAHAHA!

B.R.E.A.K.F.A.S.T


 Assalamualaikummmmmm :))))

Even dah tengah malam kan.. tetap jugak aku nak post benda nie. Breakfast aku untuk pagi ini.. NASI LEMAKKKKKK yeaaaahhh

Seriousslllyyy..aku dah lama mengidam nak makan nasi lemak mak..and tak sangka mak buat pagi nie.. lama sangat daaa aku tak makan nasi lemak yang mak buat, Even lauk dia sesimple ja mak buat.. memang tak sama laaa dengan yang orang jual dekat luar tu . aku tak pasti apa yang mak buat sampai sesedap tuuuuu .. Part sambal tuu.. memang aku akan ambik sebanyak mungkin laaa kan sebab tu yang sedap sebnarnyaaa.. HIHIHIHI  tapi apa-apa pun.. yang mak masak tu laaa yang best tuu .. hihihi


SILA JELLLYYYY. hahaha!

PETUA ORANG-ORANG TUA

ASSALAMUALAIKUM :)))

Lagi sekali kita bertemu..kihkihkih! :))) berkenaan dengan tajuk di atas.. i didnt confirm which one is right. either petua orang-orang tua OR petua orang tua-tua. Almaklum laaa.. aku neh sudah lama tinggalkan alam persekolahan. bahasa melayu pun dah jadi tunggang langgang dah nei ha, makin menjadi-jadi kemelampaun bahasa melayu aku nie.

Aku terpikir la kan pasal petua-petua orang-orang dulu nie kan . cerita nya pasal aku potong ubi nak buat inti karipan la siang tadi kan.. orang dulu-dulu pesan jangan potong buah dari bawah.. lebih baik mula kn dari kepala dulu.. SEBAB takut nanti bersalin nanti keluar kaki dulu baby tu.. SONGSANG la senang cerita. tak ke naya. Aku nie pulak jenis tak perasan buah nya mana kepala mana ekor.. jadi aku main bedal je lah mana yang aku nak start dulu. Banyak kali jugak la kena tegur dengan mak. Ada jugak sorang member nie ..jenis ikut petua jugak . nak bukak kotak pun start dengan kepala dlu,, tak bukak dari bawah.. aku pulak..mana senang dan mudah aku bukak je tak kira lah dia kepala ke..dia bontot ke ,, Tapi dalam hati takut jugak kn kot-kot terjadi.. aku terberanak songsang nanti. mau haru jugak nnati.. *ngeri*

Apa lagi eh petua orang-orang dulu? Aku rasa banyak gila kot TT______TT macam contoh dia

1) jgn makan dan minum dalam bekas besar, nanti lahir baby.. baby mulut ala-ala Ning Baizura
2)jgn ketuk periuk nasi dengan senduk,,nanti rezeki tak masuk
3) jgn menyanyi dalam dapur,,nanti kahwin dengan orang tua
4)jgn makan sambil riba pinggan ,,nanti kena tanggung anak orang
5) jgn makan dekan bendul, nanti lambat kahwin
6)jgn lambung kain, nanti harimau masuk kampung
7)jgn potong kuku tengah malam sbb TAK TAU . mak aku tak cakap pun kenapa
8)jgn jahit baju dekat badan  sendiri. nanti SEBAB dah lupa
9)jgn makan tengkuk ayam .. nnt bersanding kepala senget

aku dah tak ingat la macam-macam jangan tu . tu kebanyakan yang aku buat laa tu and mak aku tegor ..hihihiii but SERIOUSLLLLLYYY.. memang aku terpikir,, what point kita ada sesemua nie.. kadang-kadang rasa macam tak masuk akal..kadang-kadang tu sangat menakutkann phewwwwww tapi bila aku dengar mak aku cakap tu.. dalam hati tak paaa... ada sebab dan akibat.. padahal mulut dok tanya KENAPA.KENAPA.KENAPA??

penat daaa otak aku nak berfikir pasal masalah negara neh.. apa apa pun follow lah selagi mana dia tak langgar SYARIAH ISLAM :) check it outttt ,, salammmmm :))))


I.N.T.E.R.S.E.S.I

Assalamualaikum .... :)

Sebenarnya aku nie baru aje nie balik dari kampus uni.. Orang lain tengah sibuk bercuti sakan sana sini .. aku kat Shah Alam tu bergomol bergelumang dengan buku saja nie. Takkan tak tau..aku nie kan ulat bulu buku.. jadi suka lah membaca nie.. haha padahal kena buat short sem dalam paksa rela TT______TT

Intersesi nie ambik masa sebulan jugak la kan. And aku baru ja ambik exam last two days,, urrrrmmm hari khamis hari tu. gila kau.. soalan beliau menjawab minda namun berjaya ditepis oleh kepintaran aku yang cekap nie.. ekekeke

nak cakap best ke tak best nie.. tak pasti la pulak kan sebab first sekali, kelas aku nie waktu bulan puasa. memang jimat habes la aku nie masa bulan puasa sampai mak aku siap puji aku nie jimat HAHHAHAHA! padahal mak tak tahu.. hari-hari nie aku pergi makan dekat PUSAT ISLAM tu..konon jaga nafsu membeli nie lah.. sekali lepas raya.. lima ratus pun boleh habis dalam masa dua minggu HAHAHAHA! teror tak membelinya neh .. entah la apa yang aku buat dekat duit tuuuuu :(

hari-hari waktu intersesi tu macam biasa sebab sang terchenta ada di sisi.. hikhikhik *mengada plus menggedik* jadi macam biasa lah.. HAHAHAHA tak dapat diklasifikasikan intersesi tu tak best ke tak.. ekekekekeke

oooh before terlupa.. bulan 8 nie bufday untuk hero-hero pujaan hati .. bufday AYAH dengan MR.N hihihihi Semoga dikurniakan kesihatan yang baik-baik saja. :)))))

from ME with LOVE! :)
nampak tak kechubbyian di situ :((((
NITE oullssss :)))))

Friday, August 2, 2013

H.E.A.D.E.R

Assalamualaikum :)

taraaa... header baru even aku tau buruk.. Kan?Kan? HAHAHAAHA! Okeh sewel. Aku baru je berjinak-jinak sebenarnya AND one more thing is aku tak sekreatif untuk mengedit, so that is my result. Muahahaha gila sedih. HAHA!

But fefeling satisfied too sebab boleh buat. guna Paint punya software ja kot. Comot momot semua adalah. See? boleh nampak kan.., :( Next time aku install dia punya real software eh. baru boleh buat cecantik kan? hihihhihihihhi fefeling BAJET :p

Aku buat dari semalam kot benda alah tu. since semalam ( dekat Shah Alam lagi) and sambung dekat rumah lak (Alor Setar). see? my EFFORT nak accomplish benda nie jugak. HEH?

Before that, salam ke 25 RAMADHAN.. lagi 5 hari lagi Ramadhan bakal meninggalkan kita. and im feeling bad. tak sempat nak habiskan azam Ramadhan kali nie. wuuuuuuu :( tapi boleh dikatakan rekod yang membanggakan jugak sebenarnya puasa kali nie. Alhamdullilah. dari segi perubahan tip top punya perubahan if nak compare dengan Ramadhan sebelum-sebelum nie. semoga aku dapat bertemu lagi Ramadhan yang akan datang :'(

Sekarang nak tido dulu lah. Perlukan ketenangan sebab esok bangun sahur terus nak check RESULT.. tu benda yang sangat mendukacitakan and aku terima segala ketentuan yang memang ditentukan untuk aku esok :'( Fefeling bad :(((


i really hope that i can maintain my past performance but all in HIS hand rite now and im already tawakal with HIM after i had done my paper. with my own effort, prayers from parent and  friends.. i really hope there will be good thing for me. BISMILLAH . May ALLAH ease everything.

Good nites! :)

Monday, July 22, 2013

crepe paper


assalamualikumwarahmatullahiwabarokatuh :)

nampak tak pic kat atas tu? actually salah satu tu ada workart aku sendiri, sumpah nie yang paling senang yang aku belajar, bila google.. masya allah..ada lagi yang lagi cantik laaaaa.. serius serius serius cantik. 

yang tu dinamkan crepe paper. mostly orang buat pakai paper yg keras, kalau tengok pic kt atas tu,,kitaorang buat pakai tisu ( bunga putih). sangat menuntut kesabaran yang tinggi T_T 

tapi serius bila kodek2 balik. rasa macam nak nangis je rasa., comel- comel sangat laaaaa... 

crepe-paper-flower-ball-diy-tutorial

comel tak??? comel kannnnn.. sumpah rasa macam nak nangis.. bnda nie pun ada google je dulu sebab aku baru tau kan.. aku nak godek2 lagi yang do it yourself punya, check it out! :)

selamat berpuasa! :)





Thursday, July 11, 2013

mengekalkan kelembabapan di hari P.U.A.S.A

assalamualaikum . hye hye hye! : selamat berpuasa untuk hari yang kedua nie. Bangun sahur tak pagi tadi? eehhheeemm! =)

topik hari ni adalah mengekalkan kelembapan muka di hari puasa. Sperti yang kita tahu, puasa kita akan kurang minum air, jadi jadi jadi perlu minum air sebab tubuh manusia perlu sekurang-kurangnya 1.5 liter air :) so dua gelas untuk sahur and dua gelas berbuka puasa :) jadi selamat beramal.


however, ada something yang nak share untuk sesape yang perlu kan kelembapan untuk muka dan badan. Cara yang pertama of course la pegi jumpa doktor kan. yang tu memang kerja doktor and it is called as modern way. Tapi kita ada jugak untuk yang traditional ways contoh dari segi pemakanan. di sini ada dua klasifikasikan untuk orang yang makan roti dengan orang yang makan nasi.

Untuk orang yang makan roti, banyak amalkan makan banyak peanut butter and yang berbentul berry such as grape .. wohaaaa.. lepas nie nk kena try lh. ekekekeke my feveret youuu peanut butter tu =) . Yang lagi satu adalah untuk yang makan nasi and of course lah perlukan banyak makan sayur-sayuran . =_=' *aku bila part sayur mayur nie memang kurang sikit laaa*- okeh ..lets continue. Untuk yang makan sayur mayur nie, di nasihatkan untuk ambil benda yang crunchy macam kekacang and carrot. jenis-jeinis nie adalah untuk mengekalkan kelembapan muka. apa maksud kelembapan muka eh? it is means muka kita ada minyak untuk mengawal kelembapan. bila mana ada minyak .. kulit jadi awet muda yoouuu. Take note okeh! perlu maintan kan muka dengan kadar kelembapan yang sepatutnya .

tap bila jerawat .. means kadar kelembapan yang berlebihan. so be careful. jerawat boleh dibahagikan kepada jerawat tertentu *jerawat pun ada macam-macam* haisshh ada jerawat kuman and ada jerawat yang memang terjadi disebabkan oleh lebihan minyak. jerawat boleh terjadi disebabkan oleh ketidakseimbanagn hormon. eheeemm anyone yg hormon tak seimbang tu elok-elok ye :)



bagi yang mengamalkan rawatan tradisional , ada yang success sebab jerawat berbeza dan bermacam jenis. tapi ada lagi teruk jadi. why? senang jawapan ialah setiap orang berbeza-beza. tidak sama. jadi setiap keputusan berbeza dari setiap orang. so konklusion dia tak payah nak ikut orang sangat laaa kan =_=

tap anyone yang ada masalah yang macam tu, ada cara dia. cara dia ialah berpantang, hoyeeaahhh! =) pemakanan yang perlu dielakkan ,kurangkan belacan ( gatal ) dan pengambilan antibiotik and supplement.

untuk yang ada white head pulak disebabkan oleh hormon yang rendah. perlukan supplement sekurang-kurangnya  tiga bulan. doktor akan tambahkan hormon. ianya bukan disebabkan oleh minyak atau kuman. macam kau nie haa.. white head,,konon-konon nasi laa kan yang ada.. so.. perlu makan utk pertingkatkan hormon dalam badan =)


macam mn pulak tips nk pergi salon kecantikan,,spa-spa segala bagai tu kan, macam mana nak tahu spa tu bagus ke tak???


-



-



-




-




-




-



TADAAAAA!!! 


 kesan perlu positive. takkan jadi negative. tubuh kita memberitahu apa yang bagus jadi jika ada sign yang menunjukkan tidak bagus untuk kali pertama, maka dinasihatkan untuk stop.

Sampai sini saja kot.. okeh. sumber yang aku dapat nie dari wanita hari ini. gigih tau tak menaip segala maklumat yang dapat dalam blog nie. semoga bermanfaat! =) annndddddd SELAMAT BERPUASA







Wednesday, July 10, 2013

B.E.R.P.U.A.S.A

Assalamualaikum and selamat sejahtera

Hari ni hari first umat Islam berpuasa dalam bulan Ramadhan. احلا وسحلا يا رمضان Semoga beroleh keberkatan dan sentiasa beristiqamah dalam melakukan kebaikan. Ameeen :)

Disebabkan hari ni hari first berpuasa, mesti semalam korang semua semangat nak bangun sahur kan. same goes to me. Hoyeeaahh tp bila main hujung-hujung bulan tuuu kan.. rasa macam tidur tu lagi bermakna. Yer dak? hihihih normal kot sebab aku pun rasa cenggitu. rasa macam better tidur sebab dah biasa kan puasa nie. eheem tak baik tau. sentiasa mengajar diri untuk bersahur. harap-harap aku macam tu jugak laaa,, ameeenn =)

Hari ni rumah full. semua adik beradik ada. adik aku yang dari sabah balik. yang tinggal kt hostel dua orang pun balik. so memang reramai lah kan. nie lah function aku balik rumah. gathering ramai-ramai and makan sekali. baru rasa UMPPPPHH sikit kan =)

menu untuk hari ni mak tak buat ape pun. setakat masak nasi dengan sup daging. Ayah aku just beli ayam golek sebab mak tak larat nak masak kan. aku ambik tender goreng mee.. heee mee tu pulak bagi kat jiran aku lak tu. Kerlasss tak? agaga ntah sedap ntah tak,. aku pun dah lama tak praktis masak-masak nie =_= bkan tak ihklas tau nak bagi just mak cakap tak apa nak bagi balik dengan jiran aku tu sebab beliau bagi kuih melaka. so mak balas dengan mee aku tu lah . harap-harap sedap kot. ekekekeke *ye lah tu*

pastu ayah beli durian. gila best durian tuuu... 3 biji dia macam 1 biji. guess what i mean? konfem2 lah ulas dia besar-besar kan.. sangatttt.. sumpah sedap. ayah cakap ayah tak pernah try lagi durian nie. and tak sangka sangat berbaloi. ekekeekke

SO SO .. selamat berpuasa semuanya. jangan makan banyak sangat puasa-puasa nie. ingat sama pada sedara kita di mesir..afrika dan palestin terutamanya :).

p/s : lepas bukak puasa, niat puasa siap-siap untuk esok. aku siap menyanyi lagi adik-adik. sebab nak bago dorang tu ingat :D


 

Monday, June 17, 2013

menuggu

assalamualaikum 

sekarang tengah sibuk untul study and siapkan esaimen yang last sekali. itu yang rasa membebankan sikit. yang lain-lain tu kebanyakannya dah setel and selamat sampai ke tangan yang sepatutnya lah, just esok ni aku ada presentation regarding on advance figh muamalat. cuak sebenarnya neh. GULLPPP!

But frankly speaking.. dalam kelas tu dengan kelas planning banyak sangat yang aku belajar and aku rasa aku kena praktikkan for my own sake, my future lah definitely :) even kelas tu sir-sir nya garang-garang belaka but still enjoy :D kita gain experience dari guru kita sendiri. tak salah kan :)

last but not least.. today is FATHER' S DAY! :) happy father's day untuk bapa-bapa sekalian merangkap father to be., tak lama dah kan nak dapat baby? ehhhemm.. semoga dikurniakan bayi yang sihat-sihat belaka.. insya allah :) and semoga aku menjadi solehah dan dikurniakan anak-anak yang soleh dan solehah jugak ^_^ \/ 

setakat nie saja post hari ni sebab terlalu mengantuk sangat kan sooo.. chaw dulu .. assalamualaikum :)

ps : mengadu kat ayah tiket bus mahal .. nak balik pun sengket dah ni ha. ayah cakap balik la. balik sambut puasa dgn balik sambut raya, yeaahhha means 2x balik . ekekekeke :)


Friday, April 19, 2013

romantic couple

Assalamualaikum =)

hyeeee.. masih di dalam bilik di Delima UiTM Shah Alam.. Ngeee.. almost 11 hours and i starting to count down going back :) tak sabar rasanyaaa..  tak tau laa nenanti macam mana kan in future aku duduk jauh dari family.. wuahhhaaaa.. tak kira. nak suruh balik duduk Kedah jugak nanti.Mukatamad!

Since kebanyakan orang sekarang ni tengah berbahagia kan. bahagia laa ada yang dah bertunang, ada yang dah berkahwin.. ada yang dah dapat baby yang comel lottey tu kan.. ada yang dah jumpa mr/mrs right kan :D be happy with your partner and maintain ur relation until jannah. Insya Allah =)

bye peeps! nnt lah update yg pasal romatic couple tu eh.. hihihihi

gwiyomi

Assalamualikum !
hye peeps! hows ur day? =)

dun worry.. bagi menghiburkan hati yang gundah gulana nie..  apa kata kalau kita hayati maksud dan lirik nie dulu .. ngeh ngeh ngeh



semua orang demam gwiyomi sekarang nie. termasuk lah aku sebab bagi aku sumpah lagu itu comel.. macam nk pegi tampo2 je sape yang nyanyi lagu ni sebab kiut sangat.. HAHA! kejam sangat tu .. hihihi 

harap-harap dia baca lirik lagu nie.. hikhikhik! ada pesanan ikhlas dekat dalam lirik tu  =P

tapi apa yang pasti demam gwiyomi nie memang mengancam. sebab orang dia semua super kiut yang tak tahu nak cakap macam mana kiut dia tu.. wuuuuu nak menangis rasa.. kenapa comel sangat. HAHA!

Dekat bawah ni video gwiyomi dari budak thailand. nie pun comel jugak. adeeehh. HAHA! layan ja dulu.. kihkihkih 



layan dah kan budak nie yang mempunyai tahap kecomelan yang sangat melampau.. sekarang kita layan versi islamic sikit. hikhikhik! xdapat nk di tunjuk kan.. apa2 pun kalau nk tengok just click dekat link kt bawah. okeh peeps! =)



mengomel omel

hye peeps!
assalamualaikum (^_^)\/

nak tau something tak? grrrrrr...

about 3/4 of students or in specific one, about 85.99% students of uitm shah alam were going to their hometown., rite now and im still here waiting for the buses to pick up me and bring me back to Mergong. argghh what a sadis one. sumpah aku tengah sedih gile . sedih dalam happy sebab boleh balik rumah in the same time i need to be here..for a few more hours T_T' *lap air mata*

sesuai lah aku menyanyi lagu apa khabar orang kampung kan , nyanyian lagu arwah sudirman tapi esok akan ketemu sama keluarganya.. hikhik ngengada!

something yang nak share .. yang sangat laa berlaku ketidakpuasan hati disini adalah :

firstly, hari ni kena marah dengan PA Tan Sri Arsyad kes xbagtau awal-awal yang event konvensyen di postpone kan . adeyhh. supposedly dis is liaison beuro   job and aku just manage utk bahagian transportation SAHAJA. pepagi lagi dah dapat mesej dari beliau yang mintak speech tan sri utk disubmitkan . Erk? bukan kerja aku kot.. abaikan . So aku dengan rendah diri menelefon beliau memberitahu program ini terpaksa ditunda bagi mematuhi surat pekeliling Dato Sahol. pepagi lagi dah kena, kenapa tak inform awal-awal program cancel and of course lah aku kena menyelamatkan diri aku. nak tahu apa aku cakap,

"sori lah cik, saya baru tahu benda nie semalam. semalam baru diinformkan dari dekan kteorang yang event ini akan ditunda utk satu tarikh yang saya tak pasti. saya mintak maaf sebab baru beritahu cik"

zaapppp! okeh dia diam ,, bermula la satu episod baru yang berlaku di pagi hari

one more thing! ahaaa,., tak lama lagi kolej Delima Shah Alam akan bertukar rupa. dengan colour yang tak seberapa pasti colour apa sebab baru cat putih kan sekarang ini. the problem is here. PARA LELAKI yang sedang membuat kerja tu kan seperti mahu memintak pencucuk untuk ditikam di mata-mata masing. Ya Allah,, dah tahu kan para perempuan nak siap pergi ke kelas, tak semua tak fully covered tau sbb dorang masuk toilet dulu baru announce di buat, tak sempat nak ambik apa-apa para lelaki sudah naik . sudah la tu, even perempuan tu fully covered pun dia still pandang tak lepas. haiyyy stress tengok . kolej pun salah jugak, kan nak cuti seminggu,, tunggu laa cuti baru buat. nnt bebudak tak da,cat laa colourful pun.. berlayer-layer pun . ni seperti menganggu privacy , even ada dlm bilik nak keluar mana- mana kena make sure semuan nya fully covered. adeeyhh

enough untuk aku menulis, nak siapkan diri lak .. i want eat something.. yummy yummylicious!

Wednesday, April 10, 2013

keserabutan

assalamualaikum.

lama sangat tak menulis kat sini . lately terasa macam nak menulis disebabkan terlalu banyak yang ada dalam kepala.. serabut sesangat and tak tahu dekat sape yang boleh nak luah.

too many works.. meet the submission date.. manage the program, got the esaimen on everyday, T_T sumpah macam nak nangis.

supposely my schedule should have ONLY these :

1. test financial service - chapter 1-4 on 15/4
2. test advance fiqh muamalat -chapter 1-present- on 17/4
3. test economics -chapter 1 -4- on 18/4
4. esaimen financial planning  30% -group- (submission on 19/5)
5. konvensyen uitm 20-24/4
6. wirasa2013 27/4
7. esaimen advance fiqh muamalat 10% done- group- ( submission on 8/5)

ingatkan dah stop dah macam tu nak bagi esaimen segala bagai.. but it happen again :( starting from yesterday 

1. literature review (submission on 16/4)
2. 2nd esaimen for financial planning ( after mid term break) + presentation 
3. individual esaimen for advance fiqh muamalat ( not be inform yet) 
4. 4th esaimen economics ( submission not be inform yet)
5. group esaimen for economics ( not be inform yet)

hailaaa.. hailaa.. macam nak mati je buat kerja semua nie. dengan tak boleh balik. sumpah rindu dengan famili sangat2.. macam nak balik pastu dah tak nak datang sini balik dah. sangat2 tak menenagkan. jerawat pun dah keluar sana sini T_T

Monday, February 18, 2013

puding trifle

 - ASSALAMUALAIKUM-

Since aku sekarang nie ada aktif sikit untuk menulis, jadi terasa nak share something yang aku buat last week. :) almaklum lah status diri ini akan berubah kan.. jadi semakin membiasakan diri untuk benda-benda macam nie *okeh ayat poyo* hehe 

alang-alang semua berkumpul untuk CNY last week, adik-adik aku yang stay dekat hostel pun balik jadi dapat la berkumpul ramai-ramai dekat rumah. oleh yang demikian , aku ada buat something untuk famili aku iaitu PUDING TRIFLE.. yeeaahhhh =) hihihihia

since ada member aku yang tanya step-step dia, senang ke tak kan.. jadi apa kata kalau i let u all observe sendiri either step tu mudah or not sebab bagi aku sangat simple dan senang nak buat. kalau susah memang dak la kan aku nak buat sebab aku ni tak da la sesabar mana pun nak buat yang remeh-remeh nie :) tepuk dada tanya iman. =D

okeh, first aku akan start dengan ingredients dia dulu.. believe me, it is super duper easy :)

1. seketul kek perisa Pandan,  kalau boleh yang yang petak or yang berbentuk swiss roll tu kn .( up to you nak ambik perasa apa) dan dipotong kepada beberapa bahagian.
3 sudu tepung kastard
1 tin susu cair
1 tin air ( guna sukatan dari tin susu cair td)
2 1/2 sudu besar gula
1 peket Kristal Jelly Nona Strawberi ( tak kisah perasa apa)
2 cawan air ( untuk masak Kristal Jelly)

Hiasan :

1 tin buah peach 
sekotak buah strawberi

abaikan kek coklat tersebut. 


okeh..selesai sudah bahan-bahan yang diperlukan. kita akan tengok step-step yang diperlukan untuk hasilkan pulak :) pliss enjoy your reading on this .

1. pertama sekali, lain tak bukan mestilah senyum, ikhlas, baca bismillah dan selawat ke atas nabi junjungan kita. baru lah apa yang kita buat tu berkat * mak cakap* #copypaste

2. susun kek yang telah dipotong tadi kedalam bekas. ikut suka nak menggunakan bekas kaca atau loyang. lembabkan kan kek dengan air buah peach.

3. masukkan susu cair, air satu tin, tepung kastard dan gula. Panaskan di atas api perlahan. Kacau hingga menjadi pekat. 

4. Bila dah hampir mendidih, angkat dan curahkan kedalam bekas yang disusun kek tadi.

5. Hias permukaan kastard itu dengan buah peach dan strawberi mengikut kreativiti sememtara masai panas. Anda boleh menambah sebarang buah yang lain mengikut kesesuaian.



 6. panaskan air 2 cawan sehingga mendidih dan masukkan serbuk Jelly Kristal tadi ke dalam air. Kacau sehingga larut dan padamkan api. kacau utk beberapa minit untuk sejukkan dan curah kan ke atas kastard yang telah di susun dengan hiasan buah peach tadi.



7. masukkan ke dalam peti dan biarkan ia keras. and last boleh la makan :)

boleh la dihidangkan buat keluarga terchenta anda! Selamat mencuba :)





Sunday, February 17, 2013

bunting pelamin

assalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh

entry kali nie relate dengan hal-hal perkahwinan and aku mendapat idea nie pun dari rancangan TV. Wanita Hari Ini yang bertajuk Bunting Pelamin, bersedia kah pasangan *tajuk lebih kurang macam tu lah * hihi lupa dah  :) benda nie pun pernah menjadi topik hot untuk ruang gosip-gosip nie dengan member-member aku yang terchinta tu kan.. hehehe *pillow talk maybe* ngeh ngeh ngeh ..

topik yang discuss masa tu adalah apa itu bunting pelamin? macam-macam teori yang keluar masa tu. kalau boleh recall balik, rasa macam nak gelak guling-guling sampai dapur ada. apa punya teori pun ada lah.. semua aci main redah ikut logik masing-masing. ada yang cakap mengandung masa tengah bersanding, sebab tu lah bunting pelamin .. and macam-macam lah yang tak sanggup aku nak tulis semua kat sini. HAHA!


sekadar gambar  hiasan
baru-baru ini Malaysia dikejutkan dengan artis kita yang mengalami bunting pelamin .*iye ke?* contoh yang terdekat mestilah Fasha Sandha dengan Diana Danelle * not sure the correct one for her name*. okeh.. tak pe lah sebab itu artis. berbalik kepada realiti or maybe di sekeliling kita.. kita tengok kepada member-member kita yang berkahwin muda and the good thing is mendapat baby dalam masa yang singkat. tak kesah la bagi aku bunting pelamin ke tak kan ... contoh si Dena Bahrin. she is too young and of course younger than me. Baru berkahwin and sekarang sudah selamat melahirkan baby boyyy.. congrats to her. persoalannya di sini, sejauh mana kita di usia yang muda di zaman era globalisasi nie menghadapi perkara ini. Bagi pelajar amnya kan .. mesti lah sibuk nak study, nak menjaga suami, and in the same time menjaga baby. double-double stress and di situ kita akan belajar how far we can manage the stress level.. phewww sangat laa mengancam..kena dapat full support dari banyak pihak sebab takut kes gila meroyan terjadi.. nauzubillah  hehe 

for those yang berkahwin di usia yang muda and sudah pun mendapat cahaya mata, tahniah berjuta kali tahniah sebab you are a strong woman! :) bunting pelamin is a good thing tapi bila pikir-pikir balik.. oohh oohh oohh.. HAHA! Lupa kan.. banyak faktor yang nak kena ambik kira. 

semoga berbahagia dengan keluarga anda!



p/s : baru perasan anak mak cik yang baby tu dah besar laa... baru tak tengok dalam dua minggu. :)



Saturday, February 16, 2013

A GIFT

assalamualikumwarahmatullahiwabarokatuh.. =)

alhamdulillahirobbil a'alamin wassola tu wasalamualaashrofil anbiya' iwalmursalin wa a'ala alihi wasohbihi ajmain.. segala puji-pujian bagi Allah tuhan sekalian alam. alhamdulillah =)

result untuk exam yang lepas dah selamat berlepas dan berjaya diketahui. alhamdulillah.. hadiah yang cukup bermakna buat aku dan keluarga :)ehemm! debar-debar menanti result yang bakal keluar. awal-awal pagi sudah bangun sebab terasa excited untuk check result yang memang gembar gembur diperkatakan oleh orang ramai.

alhamdulillah.. keputusan yang dapat tu masih maintain. alhamdulillah.. syukur yang amat sangat kerana masih diberi kesempatan oleh-Nya untuk merasai lagi sekali kejayaan nie. memang diharapkan mudahan-mudahan kejayaan yang boleh dikatakan sebagai permulaan dalam mengharungi hari-hari yang mendatang. insya allah :) doa kan.. :)

tetiba rasa macam nak share kat sini result aku tuu.. acece ^_^V



ngeee... hepi to see that result :D nampak sengihan lebar ku yang panjang dan lebar nie T_______________T hihihih

betul la pepatah Arab ada cakap " man jadda wajada, man zaroa' hasoda " :D tapi aku tak da la berusaha keras-keras sangat . rasanya kali nie ada main banyakkkk sangat . kalau aku berusaha lebih sikit mesti 4flat. phewwwww! *bajet*



akhir kalam, best of luck for those who are striving in their study :) GGUOLS! :D

Wednesday, February 13, 2013

betapa beruntungnya aku :)

assalamualikumwarahmatullahiwabarokatuh

telinga nie sesambil mendengar YA HANA NA ( betapa beruntungnya kami).. lagu nie memang selalu duduk main dekat dalam rumah pun sejak akhir-akhir nie :) bukan ini yang nak diceritakan tetapi just nak cerita apa yang aku buat untuk hari-hari yang ada ni .. hihihi mengada jap

terasa seperti baru je bercuti .. acecece mengada lagi padahal dah masuk sebulan dekat rumah nie. pejam celik pejam celik result exam pun dah nak keluar. kus semangat pun ada jugak kan. dalam minggu nie jugak tidak terkecuali dengan Chinese New Year celebration and something was happened in Malaysia's history.. our PM had invited PSY semata-mata nak menyanyi lagu Oppa Gangnam Style.. phewww... jangan tak tau kau kak.. :P jadi reramai la yang balik sempena CNY ni.. maka bersesak-sesak la semua di atas jalan berjam-jam lamanya.. pakat-pakat nak balik kan cuti-cuti cenggini :D jadi semua adik beradik pun berkumpul la dekat rumah. tak terkecuali untuk famili aku pun . yang duduk hostel pun balik. iye laa.. cuti kan... ada yang pergi bercuti-cuti Malaysia pun ada. tak gituu.. ekekekeke :P

sempena keberadaan aku dirumah bersama keluarga tercinta, aku ada buat something for my famili.. a gift from a daughter, a sister to her younger brades and sista! :) benda tu akan dikupaskan dalam next entry.. insya allah kalau ada masa. *bajet.bajet.bajet.* ekekekekeke

pejam celik pejam celik sepanjang keberadaan aku dirumah.. aku rasa aku tak da buat apa melainkan tolong mak aku buat kerja simple-simple je lah .. tolong beliau memasak.. kemas dapo.. lipat baju.. tolong bising kat adik suruh study.. tolong membebel bagi pihak mak.. tolong ayah buat air.. and etc  hurmm tu je kerja aku di masa cuti. sedihnyaa.. tak banyak yang boleh tolong.

tapi menjadi satu pencapaian untuk aku laa.. hihi ada masa aku jadi master chef sat and mak jadi co chef.. phewww... sumpah aku xtau yang aku terer reti masak..

okeh.,. sampai sini saja sebab aku ada something yang nak dirobek dekat inchek google dan insya allah akan dipost dekat sini jugak if ada masa.. *bajet.bajet.bajet* kihkih.. so aku tinggalkn dengan video nie.. Ya Hanana :)




Monday, January 28, 2013

salahkah memboikot

assalamualaikum

tengok tajuk pun dah tau pasal apa kan. before nie kita dikejutkan dengan acara boikot memboikot product dari israel. ya ramai yang bagtau pasal nie evel lecturer aku pun tanya apa yang kamu buat untuk tunjukkan kamu seorang muslim yang sayangkan agama.

so, gambar barang-barang dari israel neh banyka laa keluar even dekat facebook.. or any medium -yang boleh transmitted pasal nie. aku tak terkecuali. aku baca jugak benda- benda tu . so decide untuk nak boikot mcd, coca cola dengan nestle products. yang lain xmampu dan rare untuk aku nak beli benda alah tu kan. so no problem. mcd mmf makan tambah-tambah bulan prosperity nie kan.. sangat mengancam. jenjalan penat sikit nak ais krim sundae si misai merah tu :)

coca cola memang aku tak minum minuman bergas tapi itu laa still ada barang yang under coca cola tp pakai nama yang lain seperti minute maid, fanta, coke, dasani., sprite.. etc.. yang tak bergas.



nestle tak payah cakap lah., sangggggggggggat banyak dia punya product but barang yang selalu aku beli just milo, maggie dengan nescafe kan., barang-barang tu pun ada subtitude kan, so no problem. still boleh hidup lah . ekekkeke

tapi , benda nie member-member aku tau , member aku tau yang aku sedang memboikot. dikhabarkan pulak benda nie dekat famili mereka. gud influence :) tapi yang menyentapkan aku bila salah seorang famili dia cakap and dia pun join sekali.. iye lah.. sedara dia kan. aku nie sape kn,

" cakap dekat nadia, alang-alang nak boikot .. kena boikot semua. facebook boikot? kalau xboikot .. baik makan ja"- beliau -

honestly.. frankly speaking.. tersentap hati . ada patut dia cakap macam macam tu just semata-mata aku cakap aku memboikot mcd.

at least bagi aku.. ada jugak usaha aku dari tak buat apa-apa kan. usaha untuk membantu orang-orang dekat gaza. even tak banyak yang aku dapat boikot.. at least ada jugak satu dua yang aku boikoy . nak memboikot semua tak mampu sebab banyak barang-barang mereka yang menjadi kepentingan dalam kehidupan . even aku tak dapat nak listkan apa dia.. but aku try avoid beli barang yang ada kepentingan untuk israel.. alhamdulillah.. just nescafe je laa yang aku banyak beli. yang lain xda dah.. kan minggu nak exam kan .. perlukan kafein untuk stay up and the simple thing pergi kedai ambik mescafe ais. insya allah.. akan try.. dan akan improve kan lagi. kalau keluar pun selalu pegi survey barang yang boleh menjadi subtitude untk barang-barang israel tu,.

lets pray for gaza sebab orang di sana sudah lama menderita..




aku turut lampirkan link ni yang bg alternative product untk barang-barang yang ada :)


semoga kita sentiasa beristiqomah.. ameenn :)