Followers

Thursday, March 12, 2015

#Sembang Petang


Assalamualaikum 

***

Alkisah semalam Nafis yang ambik aku dekat tempat kerja dan hantar aku pulang ke rumah. Lepas tu nampak sepasang suami isteri Arab tengah berjalan menghala ke lif. Maka berpandangan lah kami berdua.

Nafis : Asal isteri dia kurus eh?

Aku : Eh dah kenapa kalau isteri dia kurus pun? *muka pelik*

Nafis : Ye laa.. kalau dah namanya Arab, kena isteri jadi besar.  Baru lah orang cakp suami pandai jaga isteri. Tu kepercayaan orang Arab

Aku : Eh yeke? *muka tak tahu*

Nafis :Nasib la saya ni ada keturunan Arab jugak. kihkihkihkih! *gelak jahat beliau*

Aku : Ingat orang melayu xda kepercayaan ke? kepercayaan orang melayu nak bagi suami jadi munccit . baru lah isteri pandai jaga suami.Kihkihkihkih 

Nafis: krikk krrikk krrikk krrikkk *diam* 

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA! konon nak bantai aku lah semalam kaan. haha kan dah kena balik :p 


Tuesday, March 10, 2015

Tunang : Checklist Tunang


Assalamualaikum

***

Monday blues for today and happy intern ship to my beloved one, chenta hati. krrikk krrikk :) 

Sumpah aku rasa aku tak cukup masa untuk nak prepare untuk tunang preparation semua. Aku sensorang dekat sini, Shah Alam and family aku semua ada kat Kedah. Beerrgghh I hope everything gonna be fine. Insya Allah :)

So here we go with the first chapter of engagement process which is "CHECKLIST".

Kenapa kita perlukan checklist? Supaya nanti kita tidak teraba-teraba untuk siapkan barang-barang utk hari tu :)

Checklist aku untuk pertunangan aku adalah :

1) Tema

Warna yang akan diguna sewaktu event tu berlansung. colour baju.. decoration untuk hantaran akan ada warna yang tersendiri. Selepas tu baru boleh beli baju ikut warna tema tu :) The best part is i didn't prepare any single things yet until todate :(

2) Hantaran
Macam biasa mak aku suruh buat 3 balas 5 je sebab baru tunang. Tapi bila aku inform nafis dia macam sedeh je sebab sikit sgt kan . So aku decide dia 5 balas 7 lah. dah tak mampu pikir nak bagi ape lagi kalau 7 balas 9. yang tu kita propose time nikah eh .. hihihi

3)Veil tunang
Sampai hari ini aku still terpikir nak ada veil tunang ke x. Kalau aku decide untuk ada then aku nak tempah ke atau aku nak try saja DIY. aku google ramai je yang DIY. Berbakat nya korang kan. Salute you girl! :)

4) Pelamin
Aku tak kan buat pelamin rasanya sebab terlalu sempit untuk rumah aku. Kang kalau buat pelamin letak kat luar orang cakap over kau nyah. Baru tunang pelamin dah ada kat luar da. Punya la grand kan. So aku decide untuk sarung cincin dalam saja. Ala-ala zaman dolu-dolu gittu.

5) Bunga tangan
Still tak sure either nak ada ke x. Hahahaha Tapi kalau ada nice jugak kan tapi kalau tak sempat buat macam mana. pheew Hopefully aku boleh buat semua tu sendiri within 1 month. Hopefully T_____T

Setakat ni yang tu je yang ada dalam kepala aku. Mintak-mintak la semua ni jadi. Aminn :) 


Monday, March 2, 2015

SPM

Assalamualaikum 

***

Korang ada adik-adik yang nak result SPM esok? sumpah dorang tak boleh tido malam ni disebabkan oleh terlalu takut dengan result yang akan keluar esok. 

Ke korang sendiri yang nak pegi ambik result esok nie. Mesti cuak kan ? Hihihihi

First thing, JANGAN RISAU okeh. korang jangan risau kalau result korang jatuh ke tak cantik ke ape ke. Hidup korang masih panjang and ada banyak masa menanti korang. Yes aku admit for those yang result dia cantik tu memang masa depan dia cerah untuk dapatkan kehidupan yang senang. But korang jangan risau kay!

Chill saja untuk esok. Pegi ambil dengan hati yang tenang. Masuk tido awal dan bangun awal pagi, siapkan baju sekolah semua dan senyum sewaktu ambil keputusan. Aku doakan adik-adik semua berjaya. Adik aku pun ada ambik result esok and hopefully she's gonna be fine :) 

Eceh! tajuk pasal  SPM tapi isi dalam ni semuanya berkaitan dengan fefeling nak pegi ambik result. Watdehak!

*google*