Followers

Monday, February 28, 2011

mY CupCaKe

Tangal
aku meneruskan apa yang dicitakan
hehehe
eksyeli...

aku
kononnya juz a trial
saja nak belajar
coz aku memang xreti gler kalau bab2 nieyh

petang tu aku kerahkan adik aku yg lelaki tu
p kedai,,
beli bahan yang aku nak
aku juz wat yg simple cup cake

so mmg senang la nak cari bahan

antaranya...
planta..tepung gandum..gula..garam..vanilla..baking powder..telur..
ngeee..
tu je kot bahan2 dia
simple rite..hehe
tp 1 je prob..

cup xde..
hailaaa..
trouble.trouble.trouble..
mana nk cari ni
mak ak pun bg cdangan yg xbpe nk bernas..

mak :simpan je lh kak,..nnt balik wat lain..
aku : tamauu,,nak wt jugak

tetiba jiran ak mai jenguk dkt blekang umah,,

jiran : kak nk wat ka??
aku: senyum2
jiran:nk byk ke cket..?
aku:senyum lg..
sekali jiran ak mai
punya la byk yg dia bg..
hahahaha
gelak besar kowt time tu..
hehehe
akhirnya,
misssion will acomplish!

so ak mulakan misi aku..
segala serba mak nenek yg ada,
semua campak..
n then ciap..
ready nk bakar,.

n prob lg..
nk wt aising,
bab tu ak serah pd yg pkar..
n ak juz amek yg part decorate je..
tp bukan setakat aku je yg wat,
ayah,,mak..adik aku..
ak.
semua buat jugak..
kiranya ala2 hepy famili la time tu..
ngeh ngeh..
 <3




tu
bercadang nak try buat cup cake
25 Feb 2011

lukisan dunia

jika ku seorang pelukis
akan ku abadikan dunia
tanpa cela
putihnya lukisan

andai semua baik
tiada yang jahat
andai semuanya baik hati
tiada yang kedekut
tiada lah istilah miskin
ramailah yang kata raya
andai semua nya gembira
tiada yang sedih

andai aku mampu melukis dunia
tiada cacat cela
tiada penindasan
tiada kesedihan
melainkan kegembiraan

=( me & my life

Friday, February 25, 2011

iman vs ikan

sounds weird rite??
hahaha..
don wory laa..
coz dis is my entry title..
huhuhu.
lama sgt dh stop wt keje2 nieyhh
n ari nieyh terasa mcm nk mnulis..

ikan vs iman

jadilah seperti ikan di laut
walaupun berada di dalam lautan dalam
berada di dalam air masin
apabila keluarnya dari air laut
tidak menjadi masin

paham ke x?

eksyeli..
iman dan ikan sama ja
walaupun pelusuk mana kita berada
seandainya kita masih berpegang teguh kepada ajaran Allah
Insya Allah..
kita akan senantiasa berada dalam jalan yang lurus..
aminn..

oleh itu..
tanpa segan silu nya
aku nak bagitau..
aku nak jadi seperti ikan
walaupun di mana kita berada
iman kita tidak akan goyah dengan duniawi
kerana dunia ini ibarat AIDS
semakin didekati
semakin bahaya
hingga lupa kita kepada pencipta
allahiminzallik,..



Thursday, February 24, 2011

im hate my new version

i hate my new version!
aku kena berbngga sbb aku byk yg ak capai
tp byk yg aku hilang
aku dh berubah
ak dah jadi yg lebih matang
aku dh jd yg lbh solehah..inya allah..
tp semakin hari..
semakin byk yg jd..
semakin hari semakin down..
study aku??
xpyh ckp laa..
mmg xde minat dh
last mnt stdy
ponteng class..
no preparation
selalu ngtuk je..
xserius dlm study aku??

nk diri aku yg dulu..
ati keras..
bukn mcm skrg..

:'( insan yg lemah yg
perlu bimbingan..


Monday, February 21, 2011

='(

doakan aku !
supaya aku boleh buat apa yg aku telah rencanakan
Ya Allah
sesungguhnya aku tidak menginginkannya
sesungguhnya aku tidak mampu
jika ini jalan yang terbaik untukku
aku rela dalam keterpaksaan untuk menerima
 :'(
credit to my roomate
sbb dia lah telinga aku sekarang
dia lah mata aku
dia lah kaki aku
thanks sbb memahami
thanks juga sbb xmenyalahkan aku..
thanks sbb ada untuk aku
doakan aku.

aku pinjam kata-kata dari AD+IZ

kita dirancangkan untuk berjumpa,,
kita ditakdirkan untuk berjumpa..

='( aku yg merasai..





Friday, February 18, 2011

musketeers around me (PART II)

ngeee..
part ii lak..
okay..
ce cte,..ce cte..
firstly nk cte pasal budak slumber nieyh..
hehehehe

name : rozana shahram
nama manja : nana in de ouseee..hee
tarihk lahir : 27 feb..ngee (dh dkt sgt dh )
dia nieyh mmg rock kapak laa..hahahah
ye ke??xlaa..
tp spesis layan lagu jiwang laa,,(ak x eh)
slumber gler mk cik nieyh..
buat derkkk je,,
tp dia la yg aku paling generous antara semua orang,,
knp eh?xpe lh..pndam je lh..
hheheheheh

second nk cte pasal mk cik nieyhh..
jom..layannn eh,,
heeeee =)

nama : mak ayah bagi nama mmg pnjang,
syarifah sunisya syed shamsuddin (btol x aku eja)
hometown : of coz la alo staq..hehehe
tarikh lahir : 6 sep = sama dgn cousin aku..si mimi tu laa..
mk cik nieyh keras kepala cket..
aku pun xphm laa ape yg dia makn smpai keras pale gler..
hahaha (lawak ja weh)
baik...hati..
fes time jumpa..free je kena cop sombong ngn ak..masa dulu mnympah gler..hahaha
tup2..jd kawan,,heheh
btol laa kata pepatah..
bnci lama2 sayang..
mmg ak mngaku larh,,hehehehe

 yg trakhir sekali..
meh nk cte..
hahahaha

nama : noor sabariah (nama ayah tatau.xingt..sorry =(
hometown : pendang (ayer puteh)huhu
tarikh lahir : 7 julai
saba nieyh baikkkkk sgt laa..
tp 1 je..
cpt gubra..spesis umi jugak nieyh,
tp mk cik nieyh lain cket..
dia klo nervous..abis goyang kaki..haahah
punya lh ketaq..
smpai aku yg dok sebelah boleh rasa kerusi goyang
sbb dia suka dok goyang kaki..
terutama class law..hahaha
ak tatau la mcm nk ilangkan habit dia,
jgn nnt bersanding goyang kaki sudah larh eh,,
heheheheheh

ketiga-tiga mak cik ni,,,
ada 1 persamaan..
kuat layang jukebox..
hahahaha
ari tu col tnya ada kt mn..
boleh la kan mk cik2 sekalian jwb ada kt jukebox..
aku ingt g.
time tu class eco..
hahahaha
nasib xkntoi..heee =)
pe2 pun..
mk cik nieyh la penyumbang suara2 saprano..sbb suka nyanyi lagu dolu2..
hukhuk!

bai bai =)

jelajah IKM

Habis je class Law tengah hari tadi,terus keluar dari Dewan Sarjana (DS)..
aku,umi,mizah and azie
laju giler kowt jalan..
memang excited giler nak keluar..hehehe
yelaa..nak buat research dekat luar for de fes time..
wait !
before tu..tunggu Anis a.k.a my roomate..
Ya Allah..lambat gler..
15 minit gak larh tunggu..
aku pergi cari dia n tengok2 dia dok pegang botol 100plus..
nk berangin pun ada jugak.
orang penat2 tunggu dia.
dia boleh dok p beli makanan lagi..
esshhh aku pun lapar jugak tow..
tp its ok.
aku kan penyabar..hehehehe
diam je laa..hahahaha !

kami mulakan perjalanan dengan menaiki kereta kancil a.k.a kereta sewa.
destinasi kami yang pertama sekali of coz lah bank..
hurm??kenapa?duit xde eh??
xlaa..
eksyeli..aku ngan mizah nak bank in kan duit,,
tp kan malang kowt..
terlepas bank..
nak buat mcm mn,
azie merangkap jurupandu merangkap penduduk warga SP seniri pun tatau dekat mn CIMB Bank..
hailaaa..
jadi 1 keje lak..
tapi xpe..
we are keep looking bank tu..
and last kami buat decision terus p dekat CS..
kn senang??
cuba cakap awal2..
heee.. =)

lepas bank in duit..
teman mizah ngan azie masuk celcom central..
ada problem ciket,,
tp paling tak tahan sekali,azie larh..
problem dia..
bila check baki.
xkeluar mesej baki tapi kuar.
"Maaf,ang tidak layak membuat transaksi ini"
hahahaha
fes time kowt..
settle je benda alah tu..
ape lagi..
makan la !
lapar kowt..

anis mengidam nasi ayam dekat restoran Cemara..
so kami decide makan dekat ctu..
tp dugaan..
kami kena tunggu 15 minit lagi
sbb kedai baru bukak n juz ada sorang je yg incharge..
kami semua decide nk p jalan2 dulu..
cuci mata + cari adiah untuk nana,,
bezday nana kan juz around the corner je..
hehehehehe
teka la aku beli ape??
mn leyh gtow..
tp yg pasti colour merah..
my favourte colour..hahahaha

makan n makan n makan,,
sampai kenyang,,
baru lah mula agenda,
ingtkan nak p ronda dekat area Taman Ria..
tengok2 masuk dekat Taman Peruda..
tapi xkesah la..
hajat dihati tu nak g cari company untuk subject MGT..
pusing punya pusing..
n last..
kami decide nak try dekat Ikm.
so..kmi kena buat untuk PR laa..(publics relations)

masa nak masuk dekat dalam pejabat tu..
adalah satu kejadian yang memang xleyh nak lupa la..
time tu umi behnti kan keta dekat ngan pondok pengawal..
n then azie turun..
lepas tu mizah turun..
n last kali anis pun nak turun jugak.
tp malang.
umi xnmpak anis turun..
umi bawak keta ke tempat yang lbh better la..
hampir2 je pintu keta nk bedal pnhadang jalan..
nasib aku sempat tarik pintu..
anis pula sempat terjun dari kereta.
lawak tu memnag lawak la..
hahahaha memang pengalaman laa.. =)

Pak cik guard tu tunjuk pejabat..
kami pun masuk dalam..
tnggu jap..
ada la seorang pegawai nieyh layan..
nama dia en.jefry..
dia pun student uitm jugak..
kiranya senior kami la sbb b4 nieyh dia pun student business gak..
dia bawak kami jumpa dengan timbaan pengarah ikm..
ingtkn garang..
rupanya..cool kowt..
hahahaha
penat je eden risau + nervous..

pastu mula la soal selidik..
pasal PR..
Sejam gak larh interview tu..
kami time tu macam reporter..
salin je..
ada jugak kami rakam..takut trtnggal something yg penting kan..\\
pastu kami mntak kebenaran nak lawat kawasan sekeliling..
timbalan pengarah tu bagi tp dia pesan..
jgn p jauh2 sgt sbb budak2 nnt abis class pukul 4..
kmi time tu buar derkkk je,,
juz angguk..kononya patuh laa..
hahahaha

snap sana ! snap sini !
tup2..
dah pukul 4 dh..
Ya Allah..
ramai kot student yang keluar..
lelaki terutamanya..
malu + nervous + macam2 ada la..
ibaratkan kami ada dalam zoo dan dikelilingi dengan haiwan2 yang buas..
mcm tu lah keadaan kami time tu..
semua usya pelek kot..
ye laa..
kt ctu kn totally lelaki..
hahahaha
gatal noooo... =)

masa jalan tu tunduk jaa..hahahaha
malu !! arghh mak,,nak balik..
hahahaha
macm tu la keadaan kami time tu..
ak pun suggest ambil gmba naik kereta
kalau jalan confem malu kan..
so kami nak keta..

fes tu kami behenti dekat bahagian jahitan,,
lelaki + perempuan ada..
cntik gler kot keje budak2 tu,
walaupun depa tu ngaji xpndai,,
tp masing2 ada kelebihan sniri..
n salah satunya menjahit la..
kmi snap pic curtain..
wait !
termiss cte..
b4 nk masuk class tu..
kami kena permission dari lecture tu dulu
dengan muka ketaq+malu sbb semua mata dok tengok dkt kami..
ak un berani diri la masuk..
ada sorang budak laki nieyh tetiba ja jerit dkt kami..
seriusss takut..
xboong la..
kami tanya lecturer mana..
time tu semua pakat dok tunjuk hang aku..
aku : lecturer mana satu?
student 1 : tu kt sana..
student 2.: x.x..kt sana tu..
student 3:x,,nieyh la lecturer,,
lecturer pun sama..
tunjuk hang aku jugak..
lecturer : eh..saya bukan lecturer...yg tu laa
 student 4: eh,,x.x yg nieyh la lecturer..
n last lecturer tu ngaku jugak..hehehehe
xboleh blah..
hahahaha
n last..
aku jln p dkt lecturer n mizah bgtow nk snap pic cket utk researh kami..
boleh la kan lecturer tu loyar buruk..

 mizah : kami nak ambik gambaq ciket untuk reserch kami..boleh x?
lecturer : cket?ok..ambik 2 gmbaq je.. (nada loyar )
aku : eh x..kmi nk ambik at least 5 kepng gmbq je..(senyum sumbing)
lecturer tu tngok ak dgn geram sbb aku mnjawb..hahaha

kami ambik abis semua pic..
naik keta nk gerak kt tmpat lain pulak..
n time tu la umi wt spoil..
sbb terlalu gubra sgt..
budak laki jalan ke arah kereta mcm nk serang kami semua (padahal depa nk ambik moto depa la..)
perasan je..hahaha
tp umi kan,
dia trtekan hon,,
semua pakat tngok..
time tu tatau nk letak muka dekat mana,,
mmg malu gler ya amat...
sgt5 malu..
kami ambik mcm2 gmba..
gmba bus pun kami ambik.
hehehehe bukti kami mai cneyh...
hahaha

n abis pengembaraan kami..hehehehe
mmg xleyh nk lupa laa..
fes time..
semua ramah dkt sana..
ramah sgt,,
tq itk semua yg trlibt di atas kerjasama yg diberikan.
thanks a lot =) =) =)

p/s : pic xleyh nk buh lagi coz aku xx amek dr azie la..
insya allah..akan ada nnt..hehehehehe

5:16 a.m
kolej murni




new one =)

hehehehe
cantik x?
chumel kan??
geram gler tngok..
hahaha
berbaloi usaha aku berjaga untuk buat benda alah nieyh..
sekarang dah pukul 3.35 a.m
a.m??
haa...
semua orang tengah best2 tidur..
aku je layang blog nieyh..
bukan sebab apa..
geram tengok blog orang lain..
lawa + chumel.
aku pun nk jugak.
kiranya aku puas hati la dengan usaha aku..
hehehehe..
=)
thanks to all coz bg idea n mklumat yg melimpah ruah..
thanks soooo much..


Monday, February 14, 2011

..Panadol..

Doktor memberitahu, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak.

Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.

Cuba kaedah ini dan ianya berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Panadol adalah sejenis Painkiller? semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda.. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.
Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?

Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang Biasa?ini ke dalam mulut anda.

p/s: serik la aku xnk telan benda ni lagi evendo aku amat memerlukan.. =) 

maSaLah ??

ngeee..
someone asked me..
aku nie ada masalah ke??
and aku tanya kenapa
and dia jwb mmg nmpak aku macam ada maasalah..
heeee..
=(
mana tau niee...
mmg ada masalah pun..
masalah mental..
hehehehehe

tak laaa...
maybe kepala xbetul cket kot..
diam je memanjang,
study pun xleyh nk focus..
tdo pun macam xtdo..
eee,,
senget kot kepala aku nie..

xkesah laa..
janji aku adalah aku..



nadia..
plez wake up !
tomorrow never die..