Followers

Monday, June 2, 2014

Alamak! Tonsil lagi

Assalamualaikum :)

Hari nie dapat MC dari doktor gara-gara aku demam and ada tonsil membengkak di bahagian kiri leher aku. Bulan 5 (Mei) ni saja, aku dah demam 3x. Mau xcuak dooo nak pegi check kat doctor. Kang tak pasal-pasal kena tahan ward. Sobs sobs sobs.

But semalam doc cakap tonsil aku ada putih-putih sikit and tengah membengkak di bahagian kiri. No wonder la kan aku rasa sakit gegila *hyperbola* kat bahagian bawah leher aku nie. Then aku decide nak pegi check la kan. Xnak tangguh-tangguh. Doc cakap aku jadi nie sebab jangkitan bakteria. Plus aku dah demam 2x and aku OK bila masuk yang ketiga tu, rasa macam teruk sikit dari biasa. Ye lah kan.. nak jalan kaki sejuk gegila, Rasa macam ada benda yang menyucuk2 kaki. Risau laaa kan kalau biar demam kali nie melarat. And memang yang kali ketiga demam nie, badan aku dah penat or letih nak menangkis anasir-anasir jahat yang cuba masuk ke dalam badan aku. Maka aku terkulai layu di pembaringan. *Ceehh*

Aku ada google and jumpa satu blog baik punya. krikk krikk. 

Apakah itu Tonsil?

Tonsil ialah sejenis tisu limfoid yang merupakan sebahagian dari sistem pertahanan badan. Tisu limfoid ini terdiri daripada sejenis sel dipanggil limfosit yang penting untuk bertindak melawan penyakit. Terdapat 3 jenis tonsil yang terdapat di rongga mulut:-

1. Adenoids - tonsil yang terletak di belakang hidung
2. Lingual tonsils - tonsil di belakang lidah
3. Palatine tonsils - tonsil di tekak yang sedang kita perkatakan.


Apa itu radang tonsil atau tonsillitis?

Tisu limfoid adalah sebahagian daripada sistem kelenjar limfatik diseluruh tubuh dan kawasan usus yang boleh membengkak sekiranya ada jangkitan. Sebagai contoh kelenjar limfatik di leher, boleh membengkak sekiranya terdapat jankitan di dalam mulut misalnya. Pembengkakan ini adalah reaksi kepada jangkitan untuk menghasilkan lebih banyak sel untukmelawan penyakit.

Oleh itu, apabila terdapat jangkitan di dalam tekak, sebagai salah satu sistem limfatik, tonsil ini akan menjadi bengkak dan menjadi radang yang disebut tonsilitis atau radang tonsil.

Apakah penyebab dan gejala radang tonsil?

Tonsilitis boleh disebabkan oleh jangkitan virus ataupun jangkitan bakteria di dalam tekak. Jangkitan bakteria seperti streptococcus boleh menyebabkan tonsil bengkak dan bernanah. Jangkitan virus seperti Epstein Barr Virus, adenovirus atau measles boleh juga menyebabkan pembengkakan tonsil juga.

Antara gejala radang tonsil ialah :-
1. Sakit tekak yang kadang2 teruk
2. Tidak boleh menelan atau sakit apabila menelan
3. Demam yang kadang2 sangat tinggi
4. Sakit kepala dan sakit-sakit badan
5. Suara garau atau hilang suara
6. Kadang-kadang ada bengkak pada leher.
7. Mulut berbau busuk
8. Berdengkur waktu tidur

Gambar menunjukkan gambar tonsil yang bengkak dan kadang-kadang tumbuh keputihan seperti nanah pada tonsil.

Komplikasi Radang Tonsil

Radang tonsil biasanya berlaku di dalam umur 3 tahun ke atas. Kanak-kanak berumur 2 tahun ke bawah biasanya jarang terkena tonsil ini walaupun tidak terkecuali. Paling kerap adalah berumur di dalam lingkungan 5-15 tahun.

Yang sering menjadi masalah kepada ibu-bapa ialah anak yang kerap demam akibat tonsilitis. Adakalanya setiap 2 bulan ibu dan bapa akan datang ke klinik kerana masalah ini. Ini melibatkan kos ubat dan masa.

Oleh kerana umur yang kerap terkena adalah dari golongan umur persekolahan, ada anak-anak yang terpaksa mengambil cuti panjang daripada persekolahan kerana masalah ini. Ini menyebabkan anak-anak ketinggalan di dalam mata pelajaran dan menyebabkan keputusan peperiksaan tidak beberapa memuaskan. Anak yang sering sakit akan berasa rendah diri dan pertumbuhannya juga boleh terganggu.

Tonsilitis kebanyakannya tidak merbahaya. Ada kes terpencil jangkitan bakteria yang menyebabkan septicaemia atau kuman yang merebak ke dalam salur darah. Ada juga yang mengaitkan jangkitan tonsil ini dengan penyakit Acute glomerulonephritis (sejenis jangkitan buah pinggang) dan rheumatic fever (penyakit bawaan sejenis bakteria yang boleh menyebabkan masalah jantung).

"Sleep apneoa" atau penyakit berhenti bernafas semasa tidur boleh disebabkan oleh pembekakan tonsil yang sangat besar sehingga mengganggu pernafasan. Biasanya ia dikaitkan dengan tidur berdengkur dan kesukaran bernafas semasa tidur.

Perawatan Radang Tonsil.

Pada kebiasaanya, saya cuma memberi ubat lozenges atau hisap untuk meredakan kesakitan. Thymol gargle atau Difflam gargle juga boleh diberikan untuk mengurangkan keradangan dengan cara berkumur (bagi kanak-kanak yang boleh). Saya juga pernah terjumpa dengan kawan doktor yang memberikan peptidase atau papase untuk mengurangkan bengkak tonsil tetapi bagaimana effektifnya saya pun tidak pasti.
Ada juga yang memberi ubat tahan sakit seperti paracetamol atau ibuprofen untuk tujuan menahan sakit.
Ubat antibiotik akan diberikan sekiranya tonsil itu disebabkan oleh jangkitan bakteria. Biasanya antibiotik yang diberi ialah dari jenis penicillin seperti amoxycillin atau ampicillin. Kadang-kadang pesakit juga diberi antibiotik dari jenis cephalosporin atau erythromycin. Pesakit jarang diberi antibiotik bertenaga nuklear seperti Zithromycin atau Augmentin kerana sesetangah doktor mengamalkan prinsip memberi antibiotik yang sederhana dahulu sebelum memberi yang kuat.*Aku dapat antibiotik yang kuat kott kes tonsil aku yang dulu. krikk krikk*
Pembedahan membuang tonsil atau tonsillectomy adalah jalan terakhir untuk mengelakkan radang tonsil daripada berulang-ulang. Ada pendapat pakar yang menyatakan bahawa membuang tonsil boleh mengurangkan sedikit sistem pertahanan badan. Oleh hal yang demikian, pembuangan tonsil perlu dilakukan secara berhati-hati.

Untuk tujuan itu, anda terpaksa berjumpa dengan pakar ENT untuk pakar membuat keputusan membuang tonsil. Pakar ENT mempunyai kaedah-kaedah dan perkara2 yang perlu diteliti sebelum pembedahan dilaksanakan dan pesakit perlu memenuhi kriteria-kriteria tertentu seperti jangkitan tonsil yang kerap seperti 3 episod jangkitan setahun selama 3 tahun berturut-turut dan beberapa kriteria lain. Pembedahan adalah singkat dan biasanya anak-anak cuma duduk selama 2-3 hari di dalam wad sebelum dibenarkan pulang selepas pembedahan sekiranya tiada demam dan tiada pendarahan.

Dah habis membaca? :) aku sekarang nie dah kurg sikit nak makan kt tempat-tempat yang aku rasa kotor even tempat tu memang feveret org ramai kan. Bukannya apa sebab aku ada benda alah nie. :( Bukannya aku berlagak kaya ke memilih tempat ke apa hakikatnya aku perlu menjaga kebersihan jugak untuk badan aku yang aku nak guna sampai hujung nyawa :( 

Okeh :) 

Sunday, June 1, 2014

Status Merapu Meraban

Assalamualaikum and Hi :)

After a week tak menulis di blog.. Teringin pulak nak menulis tapi tak tahu nak menulis apa.. Adeeyyhhhh

Before we start, sebenarnya nak cerita satu benda nie. CABARAN KURUS DENGAN DIET ATKINS MALAYSIA


Krikk krikk... diet atkins dah tau dah kot kan. diets yang mengharamkan carbohidrat and benda yang manis2 and menghalalkan protein. Korang cuba laaa. Aku buat within tiga hari turun 2 kilo.. hihihiihihi tapi tiga hari je sebab craving gegila dengan benda manis and sampai sekrang aku xmampu buat :(

Pertandingan nie akan berlansung selama sebulan. Start dari phase induction (1 phase) or nak ambik dari second induction (second phase) pun boleh. Means setiap atkins ada 4 stage. any enquiries, korang boleh refer dekat page atkins sendiri. Cara nie ala-ala herbalife. Herbalife kan mengamalkan konsep minum protein and same goes here. Cara ni tak perlu berlapar sebab kerja kita just MAKAN.MAKAN.MAKAN dengan syarat ia adalah protein semata-mata. See? tak perlu berbelanja mahal2 kan.. setiap pagi 2 biji telur dah memadai lunch makan ayam semata-mata and malam pun makan ayam.. tu cara aku laaa kan. :) senang cepat dan mudah.

Berbalik kepada pertandingan, setiap org perlu bank in RM 10 SAHAJA anda akan dapat ini, ini, dan ini.

  1. Sijil penyertaan (Akan dipost seminggu selepas pertandingan tamat)
  2. Ebook panduan mudah untuk mulakan diet Atkins (Akan di emailkan kepada peserta pada 1 June 2014 dalam bentuk .pdf)
  3. InshaAllah menu planning selama 2 minggu untuk anda (Akan di emailkan pada 1 – 3 June 2014)
  4. InshaAllah anda akan dapat workout planning selama 2 minggu (Akan di emailkan pada 1 – 3 June 2014)
  5. 5 Video workout mengikut kategori Obesiti dan Overweight (Akan di emailkan pada 4 – 6 June 2014)
  6. Anda diberi peluang untuk bertanya soalan kepada penganjur mengurusi email (contact@profhariz.com) secara peribadi.
  7. InshaAllah setiap peserta akan difollow up oleh penganjur selama seminggu sekali menerusi email.
Sumpah aku teruja gegila. Tapi aku tak join tapi itew punya boypren join benda nie.. Nanti itew nak mintak dekat dia.. Ekekekekeke

Pemenang akan dikira melalui siapa yg dapat loss berat yang paling banyak. Hikss! I wish he will be the winner. Mulai hari ini aku macam kena jadi PA dia kan.. nie boleh nie tak boleh..sama-sama bagi support sebab buat diet nie memang craving gila nak makan benda yang manis-manisssss 

Good luck untuk sesiapa yang masuk. Cabaran bermula hari ni :D For those yang nak masuk benda nie,, Sorrryyy la sebab dia punya contest dah tutup on 29th May yg lepas. Gambatte okeehh :D