Followers

Monday, October 17, 2011

Migrain penyakit atau gejala?

Ok,,sekarang aku amat serius membicarakan hal ini,, why? bcoz aku ada penyakit tersebut,, =) why so serious?? * pinjam trademark anonymouswajdi jp.. hehehe well.. migrain adalah penyakit while headache adalah gejala.. paham dak? n jangan terkejut,, migrain sampai sekarang xde ubat .. err macam HIV je kan ,, juz ade ubat tahan sakit je.. ramai dah rekemen dekat aku ubat n all of them are painkiller.. so,, aku juz ambik langkah bijak,, xmakan ,,n terus menahan sakit,,why so serious?? hihi 

and based on my reading.. there are a few factors that triggers the migrain.. 


1) stress 80%
 boleh dikatakan bila aku stress je,, aku akan jadi..n kebanyakkan jadi masa aku nak ambik test,, exam,,     aku terlalu push n push n push sampai stress,, yes,, aku admit nieyh pun salah satu faktor bagi aku.. huhu why so serious ??

2) hormone fluctuations 65%
err, perjalanan hormon,, kadang2 tinggi,, kadang2 rendah,, myb,, hehehehe tapi aku x merasainya,, *ayat bm

3) sleep disturbance 50%
hehehe bila study,, tdo pun tak tentu kan,,tdo pun kadang2 x ckup.kadang2 x todo lansung,,tambah2 time exam..tido x cukup 8 jam.. tp kalau dapat tido.. mow dapat 15 jam,,hahaha

4) perfume or smells 44%
hurmmm macam mana mow bilang nya.. penah tak,, ada orang pakai perfume n bila kite lalu sebelah dia..Masya Allah..punya lah bau.,,bau ape?bau perfume laa,,tp ade setengah idung x tahan,,macam aku xleyh dengan perfume lelaki.. mmg menyucuk2 idung,, pastu nnt mula lah sakit pale. pastu jadi lah migrain, muntah sana sini,,euwwyeekk,, hahaha

5) neck pain 39%
ak xde pengalaman pasal sakit tengkuk nieyh,,ade kot sesetengah orang kalau sakit tengkuk je,, terus migrain,, heh?? ade gak eh macam nieyh,, LOL..

6) Lights 38%
alah pada cahaya,, yes,, ade..aku lah tu,,xboleh terlampau terang or mata terlalu focus dengan cahaya,,dats why i hate bila ade orang yang saja2 nak halakan lampu torchlight dekat muka aku,,kononnya nak main2,, tp dia tatau,, aku boleh terus dapat migrain.,,,nk g check gg pun kena ada cahaya tu,,adoiyaaii ..mmg aku lemah,,

7)smoke 36%
err ta sure,,asap dia xleyh kot,, hehe ntah,, no comment on dis point

8) sleeping late 32%
xsama kah dengan sleep disturbance?? hehehehe or aku clap,, wtv,,hihi

9) heat 30%
10)food 27%
11) exercise 22%
12)sex 5%

* so,, anyone yg ade migrain boleh la cari ..knp la jadi migrain,, all this factors can refer to readers digest,, hihihi aku kan suka mmbaca,,

blood vessel expand..* mengembang,, sbb tu migrain terjadi


hari boring sedunia

sungguh la aku teramat bosan gler,giler,giler,, ahh,,, terasa macam satu beban yang sangat besar, hurmmm,,, puas dah golek ke kiri,, golek ke kanan,, tapi still bosan,, xlarat nak ngadap fb,, ngadap utube,, jadi keje la pulak belaja ABC dengan adik aku yang kecik sekali,, ingatkan nak chat dengan sape-sape dekat fb,, bz jugak dorang-dorang tu,, hummmpppppphhhh,,,, makan ati berulam jantung lah aku,, ambik bantal pastu tido,, lagi senang,, mals la nak kacau sape-sape.. kn? kacau diri sndiri,, hummm,,,

Tuesday, October 11, 2011

5 tahun akan datang =)

well.. lets us imagine.. hiihi..5 tahun akan datang.. best bila pikir kan. sebab boleh angan macam-macam tapi benda tu mestilah something that logically to be achieve.. if not. we just waste our time to get something that imposible. like that ! huh.. haha.. 5 tahun akan datang aku akan umur 25 larh.. tanya lagi... time tu insya Allah.. :-

 sudah habis degree.. ingatkan nak ambik kos finance..and further my degree in dis course but seem like difficult to me.. aku ade anti sorg lecturer.takut nanti kalau aku further study untuk cos nieyh.. dia ngajar aku pulak.. adoiyaii.x berkat ape yang belaja nnt..keje mengumpat pasal dia. err.. lecturer aku ade suruh mintak oversea under MARA or JPA based on result aku.(xde larh cantek sngat). tp.. myb juz pendam kot dulu..mybe untuk master aku kot.. insya Allah.. hihih berangan larh nadia oii.. =(. .
jadi lecturer.. yg nieyh lah long term target aku.. be a lecturer,, dats why aku kena stay dengan uitm.. xnak u lain! haha konon laa. get de gud result..a be lecturer there..biase laa.. aku kan pencinta uitm.. hurmm.. =) hope i'll be there.

talented   tailor...hehehehe mustahil kan.. tapi ini larh yang aku angankan dengan sorang mmber aku..cik nuha nama dia.. become share partner n open tailor shop.. dia menjahit baju n aku akan focus untuk bahagian labuci sebab aku  minat beda alah tu.. tp sebelum tu..aku still kena pandai menjahit kn.. ingtkan nak belajar masa cuti sem nieyh.. tp.. err.. mak aku mcam bz je nak ajar aku. 




kahwin? hahaha.. aku xleyh bayang kn.. sbb err.. xpikir lagi..macam xready je.. tp if ade jodoh.. i will accept him even though i do not know him well..xperlu masa berbulan2 or bertahun2 untk mengenal..tp kalau dah kenal lama lagi OK kot.. kehkehkeh.. as long he can fit in with my famili.. n able to accept seseorang yang xpandai masak macam aku.. haha kantoi sudah.. =D





juz tu je yang dapat aku pikirkan.. hehe.. ape akan jadi for my future life.. hope terlaksana larh.. insya Allah.. amin..

Saturday, October 8, 2011

bila mulut tergeliat

well.. i'm preety much agree with you.. but can u elaborate it more detail?.arghh.. mulalah mulut tergeliat coz lama sangat tak practice nk speaking.. nnt main aci redah tepung talam kang.. sangkut lak muet aku nanti.. ngee. ngeri aku,, xleyh aku nk further degree aku kalau aku sangkut muet,, extremely cuak. err...

dh la.. dah xde idean nk menulis.. hihih..

in4mation .. =)


Jika ditemukan kod-kod berikut ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat dihindari karena produk dengan kod-kod tersebut dibawah ini mengandung lemak babi.
E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,
E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,
E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,
E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

tq.. any further information..please click HERE.http://wanville.wordpress.com/2008/02/24/produk-tak-halal/

Wednesday, October 5, 2011

i' back

setelah lama aku meninggalkan akhirnya aku mengakhiri segalanya dengan bait-bait tulisan ini. Tugasku sebagai pelajar sudah selesai.. hanya pada Nya aku memohon dan bertawakal semoga apa yang dipinta Insya Allah akan dihajati..


satu perjalanan yang jauh,, pengalaman yang baru..


"anak-anak umpama pisau.ibu bapa yang akan menajamkan nya..maka di hantarnya pergi kesekolah untuk menjadi orang yang bijak pandai dalam ilmu pengetahuan,, bukannya pandai dalam aspek yang lain.mencuri.. minum arak and etc.."


"anak yang sulung perlu dididik dengan sebaiknya kerana akan menjadi ikutan untuk adik-adik yang lain.. jika dia nya tidak berjaya... adik-adik yang lain mengikut untuk tidak berjaya..jika dia berjaya,adik-adiknya akan mengikut untuk berjaya.. sebab itu ayah mendidik anak yang sulung dengan tegas"


"anak-anak ayah orang yang terpilih..ayah merancang dan Allah menetapkan dalam landasan yang betul.."


" sayangkan besi buruk lebih dari seorang anak.. anak dibiarkan main di bawah panas matahari.. kereta dibiarkan berteduh di bawah bumbung,,apakah besi buruk itu lagi bernilai dari seorang anak..anugerah dari Allah..sehingga kereta dipentingkan dari anak "

 ayah.. 
4 Oktober 2011