Followers

Sunday, December 23, 2012

engagement day

assalamualaikumwarahmatullahiwabarokatuh

bestnyaaa dapat bertunang.. kan? bakal mak mertua sarungkan cincin dekat jari .. cium tangan beliau.. and last. show off.. im married! over.. padahal baru bertunang but tu pun one of stages nak berkahwin... ekekekeke

hati time tu nervous sangat laa kan ... nk tunggu kena sarung cincin,. phewww... macam nak pengsan :) but rasa tu ilang after cincin dah dekat jari.. hehehehehehe :D

hepinyaaa... kan?

ok. my dream je tu .. :( lambt lagi kan...  engagement day yang ari ni punya nie kan .. member aku punya merangkap classmate, housemate and bestfren laaa :))))

dia bertunag and im hepi for her.. sangat hepi dan doakan beliau hubungan dengan suami to be tu berkekalan sampai syurga.. ameeennn :) memang boleh tengok la dia punya happiness tu kan.. kalau laa aku dekat tempat dia.. maybe tengah mimpi kot masa tu *cubit skit*. hehehehe

gambar akan menyusul maybe dalam entry yang akan datang sebab softcopy nya belum ada sama aku.. and aku pun xsempat nak tengok tadi kan.. hehehe

tapi serius laa tdi kan. kakak mizah qeja nak ambik gambar jaa.. sampai siap2 baring atas lantai nak snap pic. overnyaa kak.. hahaahhah memang tak larat posing laa tadi kan.. hehehehehe :)))

pape pun.. best of luck fren. semoga menjadi yang solehah untuk bakal suami anda.. :D

together with him

assalamualaikum .. hype peepss :)

actually jam sekarang dah pukul 3.11 PAGI and aku masih xtido lagi. why?? sebab dah terlampau lama dah aku nie asyik tidur awal so today im proudly to stand up until.. entah.. tak dapat nak dikenal pasti kan lagi bila nak tidur. ekeekekekeke :D

for your imformation, sekarang aku.. ok laa tak lama macam orang lain kan.. baru celebrated first anniversary on 11 Deccember 2012 ari tuu tu.. hehehehe

but im proudly to say that, we know  each other since primary school..  no no no.. jangan terkejut. hhehe yeah.. its true man! since err.. tak da exactly tarikh but dari sekolah rendah laa.. kan? hehehehe :) jeles dak ? jeles dak? :P :P :P.

the progression utk our relationship macam better la dari dulu.. even dia tetap pemalu sampai sekarang . how sweet you are awk! :) both famili dah tau .. pesan mak.. jaga elok-elok,. doa bagi kekal jodoh.. ni yang SAYANG mak lebih nie.. tolong doa dekat anak dia cenggituu.. :D

5 benda yang aku suka pasal MR.N nie adalah

1. over protective. sangat kot even nak jalan tepi jalan pun tak lepas :(
2. lembut . bukan kategori yang au tu tau..  tapi the way he treat me.. :D
3. anak mak kot. hehehehe macam ni better kot. means that dia xakan berkasar dengan perempuan sebab mak dia kan perempuan. if dengan mak dia pun dia xhormat, so what point here? rite? :D credit to him laa..
4. tak kedekut. overall kat sini  tak kedekut dari masa, duit, energy or anything that come from him. he always said " anything for you.. " serius . sumpah teruja. HAHAHA! :p
5. memasak. ok maybe aku tak dapat tengok dari depan mata rite pasal nie. but aku suka lelaki masak. KENAPA? sebab nanti nak ajak masuk dapo together-gether laaa.. hehe sweet kaaannn? ok dak .. tapi aku suka laaa kalau kalau lelaki pandai masak.. at least in future,, ada orang yang dpat masak dekat kita kaann,, kan awk kann?

benda yang negative dekat dia tapi aku suka adalah :

1. maybe dia cepat marah. tapi aku suka. lagi suka buat dia marah ada laaa.. hahaha tp promise xkan buat sampai dia over pressure lagi dah macam hari tu . my bad :(
2. his jealousy. aku suka dia jeles dan suka bagi dia jeles. tanda beliau sayang kan kita leeteeuww.. :D
3. myb he looks like sedikit mengongkong tp rasa macam dak jugak la.. certain time maybe. tapi aku suka.. :) take note awk eh.. :)


kadang-kadang dia nie sedikit nakal laa.. macam ari tu.. saja je kan nak buat suprise dekat aku.. kononya tak dapat hadir utk konvo aku. SUMPAH aku speechless.. but maybe aku nie sedikit heartless kan,. so xda la nampak sangat keterujaan aku tu.. if xdak mak ngn ayah.. memang dah selamat dah dia nie.. hehehe *kontrol ayu sikit* :P ;P

and i hope .. our relationship never end awk..  grow old with you is my dream :) weee xsabar nk end kan my dgree and waiting for him, :D

Friday, November 23, 2012

menanti konvokesyen

assalamualaikum =)

sekarang aku memang tengah free *konon* HAHA! ye laa.. beban test apa semua macam hilang padahal test untuk kedua punya satu habuk apa pun tak mula lagi. aku macam dah nampak dah tanda-tanda bakal nak migraine kannn..

sedar tak sedar.. dah lama rasanya aku stay kat shah alam nie.. and tak lama lagi akan konvo lah.. YEAHHH!! haha wajah keterujaan yang ada..  =P.

mau tak tak teruja nyaaa.. member aku yang bakal grad dekat Arau dah balik.. Yang nak grad dekat Dungun oun dah nak odw balik 28 nov nie..Sob sob sob.. nasib warga merbok.. lambat sikit grad nyaa.. lambat lagi lah nak merasa pakai jubah kannn..

dengan wajah keterujaan .. aku ada dapat list name untuk golongan-golongan yang bakal grad tu kann..



heee.. see,, nama aku nombor 672.. konfem ahh menggigil-gigil lutut nie nak menunggu turn kann .. knnn.. dah  jadi macam mak cik- mak cik nie haa.. pape pun.. gud luck to all my frenss yang bakal grad nnt nie.. may all of u become a successfull person like me.. cewahh! haha  potong ayat tu .. mkn dalam tuu.. =)

sampai sini saja.. sekian =D


Thursday, November 15, 2012

seminar with saiful nang


assalamualiakum

im not sure if some of you knowing this person. but what i want to talk is about him 

seorang yang sangat positive, work under stress,, sangat-sangat respect sama dia..  
nama beliau ada lah Saiful B Nang, seorang photographer yang terkenal sama ada dalam negara mahupun luar negara. jangan terkejut if i said, he is one of the photographer yg incharge bahagian shooting our SM kita. sape lagi.. of coz laa Syed Muzaffar.. :)

actually it is candid syndrome, not syndrome candid :)
caya lah.. :)

here some input yang aku dapat waktu seminar beliau.. 








apa yang aku tertarik apa yang dia cakap..

chinesse : they make some portion of their income for charity things
malays: just take some amount in their pocket to make as the charity..

maluss.. aduss..

aku tau.. korang mesti tak faham apa yang aku post kan nie.. so.. 

bagi untuk tambahkan pemahaman yang ada
apa kata nnt korg join seminar beliau yang akan di adakan  pada

25 nov 
auditorium sime darby..
any question.. u may directly ask here 



bangga bila ada nama uitm dalam dia punya fb..
semoga Allah melimpah ruah kan rezeki beliau ameen..



zoo negara

assalamualikumwarahmatullahiwabarokatuh

hye peeps!! :)

tau ari tu pergi mana? of coz lah pergi zoo negara. hehe ok.. mengaku laa aku tak suka binatang dari sekecil-kecil binatang sampai laa ke sebesar-besar binatang. ada sape yang suka? put a hand rise pleasssse =D

bangun laa aku nie ha pukul 5.30 dengan semamngat berkobar-kobarnya. nak gerak pergi zoo lah katakan.. takut nanti tertinggal bas. terkeja-kejar mandi nie haa.. ayaq air dia xpayah cakap laa.. sejuk sampai ke tulang sum-sum. gerak lah kitaorang kami semua kan ..bas jalan pukul 7 pagi.. and sampai sana around 8.00 am, maybe if im not mistaken.

time yg ditunggu- tunggu.. akhirnyaa.. sampai dekat zoo negara =D best yang terhingga! marevelouss oulls :)

zoo negara .. tersnap sekali dengan pic member sekali  :) interframe jap!


gambar ramai-ramai. tapi perempuan je lah.. kn majority dalam kelas =)


sesudah itu.. pakat-pakat lah jalan pergi side belakang punya pintu pagar tu kn.. kat sana ada macam taklimat ringkas dan pembahagian tugas. cuak beb! risau dapat kandang yang tak sepatutnya. we had divided into 5 person for each group but unfortunately, ada jugak yang tersasar. macam aku nie ha.. tak berada dalam kawanan yang sepatutnya.. redah je lah duduk dengan sesape kn..




ini lah one of kerja yang nk kena buat.. let pics talk to you * padahal lenguh tangan nak menaip*





i luv dis pic.. giraffe at the back sangat sempoi.. good position just like a couple.. euwww!


















now im realize. menjaga satu zoo nie bukan mudah.. tengok dekat bawah nie.. at the fes time keterujaan melampau.. sbb tengok dapat giraffe.. then instructor tu cakap .. kt sini ada dua kandang..giraffe dengan  GAJAH.. mau terbeliak mata dapat gajah.. dalam kepala macam-macam imagine.. mesti kena lenyek dah nie kalau salah step..











nak jugak bergambar dengan kasut but tuu.. :p




all of us mmg habis satisfied la dengan keje yang buat kn.. even ada masa.. ada yang merungut.. ye lah.. mmg keje berat kan. cultural shock lah sikit badan nie nak buat keje.. :) normal things as a human.. tp apa-apa pun still enjoy.. 


p/s : all pics credit to miscievous group.. :)

Sunday, November 4, 2012

loving from distance

assalamualaikum.

wheee.. actually aku sekarang tengah practice untuk speaking for my English subject. tapi dalam masa yang sama, tangan ni tergatak-gatal nak merobek something. ehemm! benda yang ada relate dengan tajuk speaking aku lah nie..Long Distance Relationship (LDR). almaklum laa .. aku sekarang berada di tahap yang bosan tahap ke berapa pun aku tak sure =)

mula lah aktiviti aku mencari-cari apa lah pasangan couple yang duduk jauh akan buat.. aktiviti yang sihat dapat dilakukan sesuai dengan budaya ketimuran kita nie. jumpa lah aku dengan satu blog nie.. pheww..actually aku dah follow lama dah blog nie.hehehehe

apa yang aku tertarik adalah aktiviti yang ada dalam tu 101 activities but there a few activities that not suitable for us to practice. just aku tertarik pada something.

sending your boyfriend/ girlfriend flowers!

see?? tertarik x? hehe aku just nak tunjuk link yang boleh kita send bunga untuk partner kita.. ye laa.. memahami. nak beli bunga xmampu..student kan.,lain laa kalau duit tu berkepuk kat dalam poket. hari-hari boleh hantar untuk yang terchenta kan.. jadi hantar bunga thru lptop nie je lah yang dapat pun kan..

rupa link tu macam nie..




ok.. pastu nie la rupa dia kan.. mula lah aku mengdecorate kan apa yang patut.. just ikut dia punya instructions.. =) semudah ABC.*ala2 iklan Prego sudah aku nie* dan nie hasilnya.. tadaaaa..



pastu isi laa greetings masing2 kan.. benda apa yang nak dicakapkan..sila laa ..dibenarkan. :) siap isi apa semua tuu.. boleh la send via e-mail kepada sesiapa yang nak hantar tu kan...

for me, maybe it just look simple but it have bigger meaning. hehe kenapa? sbb aku sudah try kepada si dia.. hehehehe and and and.. ok.. sambung ayat tu sendiri  

aku ada satu lagi yang nak dikongsi tp malangnya aku belum tengok lagi mcm mn nak buat kan.. maybe next time akan dikongsikan.. :)

click here if u want it.. =) sangat laaa marvelouss! sumpah! hehehe








Friday, November 2, 2012

penjelejahan semula

assalamualaikum.. =)

hai hai hai.. dalam dok sibuk boleh lagi dok update kat sini .. hihihi biasa laa.. hati mcm tak tenang kan.. jadi kita cari something yang beri ketenangan kan ? :) dalam dok menaip esaimen.. rasa cuak yang sangat. aku akan jadi orang yang kedua untuk presentation nanti. huh! macam mana nie?? rasa macam darah gemuruh yang sangat bergerak laju. dup dap dup dap..

hari ni .. aku balik semula ke sungai petani. tempat bermain masa belajar sebelum nie. sangat berubah even sikit kan . how i miss merbok sooo much. very happy to come back here. lalu jalan nie.. ingat moment yang pernah jadi.pergi amanjaya, teringat nak pergi rumah sir Jamaludin. rindu sangat dekat sir yang sorg neh :(.

jalan-jalan dekat amanjaya.. untuk pengetahuan amanjaya tu baru ja bukak. pergi sebelum nie, still dalam renovation lagi. sekarang dah boleh "WELCOME" daa.. =). singgah makan ais skrim yogurt. serius sedappp.. even dalam berpantang kan sekarang nie. hehe

destinasi kedua, pergi central square =). tempat lepak laa jugak tu .. hehe teringat memori. dekat situ masuk kedai top heel.. then beli sepasang kasut.. hehehehe adeh..kasut lagi. singgah makan dekat restoran makanan thai.. sangat-sangat sedap. serius tak bohong. jatuh air liur berguguran bila teringat makanan tu ..

destinasi ketiga, of cos laa TESCO.. hehe the best place in MERBOK =). ambik troli.. dan banyaknyaaa barang yang terbeli. opps.membazir.. hehe lepas nie tak shopping daa..:)

odw nak balik tu kan.. sangat mencabar. Hujan lebat yang amat sangat, sampai member aku yang sorg nie kena bukak lampu kecemasan sbb mmf tak nampak kereta kan .. jadi just bawak 60 km/h.. see? bertapa slow.. sbb hujan lebat tu,. perjalanan yang sepatutnya take time about 45 mnts mnjadi one hour and half,. tapi xpe.. janji selamat sampai di alor setar.. :)

sampai di sini sahaja .. nak sambung buat esaimen balik =)

p/s : pic xda. sbb xda camera.. so my wish . i can have my own camera.. *ameen* =) padahal camera fon da cukup daa. hehehehe saja xmau guna.. =p

Thursday, November 1, 2012

take note

assalamualaikum

ehemm ehemm ... lama sangat daa tak menulis disini.. serius rindu sangat nak menulis di sini but since masa sangat laa macam jeles sikit kan ..tak dapat laa nak di update kan kat sini ..

so far, my life macam boleh dikatakan sangat laa smooth.. kenapa? orang tengah berbahagia.. hihihih *ok take note*. sekarang actually tengah membusy menaip ayat-ayat untuk my assignments tap ngelat sikit. xpe kan? otak da tepu daa.. jadi cuba mencari hiburan yang tak sehiburan mana pun =)

new update about me :

currently in Shah Alam pursuing study in Bachelor Business Admin (Islamic Banking). Now i'm part 3 means a'm in second year. live far away from my parent.. jadi balik pun sengang-sengang  jarang-jarang dah laa nie.=( tp yang berbaloi.. hehe dekat laa pulak dengan si dia.. ehem! im go there for study.. not to cintan cintun tangkap leleh segala bagai..

make a lot of frens and proud to be Kedahan even though most of them are selangorians.. *bangga weh cakap kedah even kadang-kadang kena gelak guling-guling* >_<'

enough for today. sambung balik buat kerja.. =) hoping that my dreams come true *my wish* with the bling eyess.. really hoping for that

Wednesday, May 2, 2012

review buku

harga buku : Rm8.

review buku lak aku nie kan..sebelum2 nie aku suka cakap pasal novel ja but sbb aku sudah pun baca buku nie. jadi aku nak bagitau la yang buku sangat best.  fes part diceritakan bagaimana sahabat-sahabat dulu berusaha untuk masuk ke dalam syurga Allah dan pintu-pintu syurga yang ada. kemudian diceritakan tentang indanhya syurga yang penuh dengan bidadari..sungai-sungai.

seperti yang ada dalam buku ini..


Buku ini menceritakankehidupan di syurga, tempat yang sangat indah dan menyenangkan, sehingga diminati dan diidamkan oleh setiap insan yang bergelar muslim. Di antara yang dibahas ialah keadaan sungai-sungai, tempat dudk peng huni syurga, aroma wangi syurga, pintu-pintu syurga, manusia yang mula-mula masuk syurga, khemah dan tenda penghuni syurga, pohon-pohon di syurga, makanan penghuni syurga, pasar di syurga dan banyak lagi.

Dalam buku ini juga diceritakan tentang kengerian dan juga kedahsyatan neraka supaya kita semua menghindari segala perbuatan yang menyebabkan kita dihumban dalam neraka.

or  maybe sedikit gambaran penulisan dalam buku ini..boleh dilihat disini. :)

Saturday, April 28, 2012

motor oh motor




hihik,, aku suka motor nie malangnya tangan xsampai,. kaki pun xsampai.. juz wondering.. mcm mn lah org naik nie,, xlenguh ke pegang handle mcm tu,?

p/s : td ternampak motor tu atas jalan.. itu yg tetiba teriingin tu.. before ni kena imagine,, sekarang dapat tengok real.. dan mula berfikir..  hurmm?

Friday, April 13, 2012

masa

.: Assalamualaikum :.

"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian. Kecuali mereka yang beriman, dan beramal soleh dan berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan kesabaran" ( Al' Asr, 103:1-3)
peliknya bila aku mula bercakap pasal ni. ala2 agama sikit. tapi itu lah sebenarnya realiti. setiap  orang akan bercakap mengenai masa. setiap orang dikurniakan 24 jam sehari dan terserah dia lah untk manage time dengan sebaiknya. ada yang merungut masa yang diberikan tak cukup dan pada masa yang sama lansung tidak melakukan apa-apa.

aku sendiri pun kadang-kadang selalu la jugak lupa dengan masa. Tak utilize dengan sebetulnya. bila dah sampai tarikh yang nk kena submit ke ape ke.. mula la menggelabah..tak tidur malam.bajer macam rajin. last minutes prepareations kan..  tapi hakikatnya itu lah human nature kot. hehehe


azam aku untuk tahun ni kononya nak buat kerja awal lah. tapi in de end of semester.. hihi habuk pun tarak.,,aduyoii..  xpe.xpe.. masuk degree ni insya ALLAH aku akan berubah.. Aku kn nak jadi matang,, hehehe preparation mau tip top.. winggg wingg wingg.. hihi


p/s : entry ni dah lama nak dipublishkan tapi kenkangan masa yang amat lah sibuk *tengok.. menipu lagi.. hehe *. entry ni ak tulis time tunggu member untuk pickup ak coz masa aku tnggu dia dah dekat 1 hour 15 mnts daa.. lama kn.. time ni la ak rasa masa amat penting bagi aku.. hehe

Friday, April 6, 2012

Kehilangan

 .: Assalamualaikum :.

Dari sebelum penghabisan semester aku sehingga la sekarang, hanya berita kematian yang aku dapat.Semalam aku dikejutkan dengan kehilangan nenek sedara aku yang baru meninggal tepat pukul 3.00 p.m semalam kerana sakit diabetic. Jenazah beliau dibawa pulang ke Johor. Dan takziah juga aku ucapkan untuk sesiapa yang mengalami peristiwa kematian ini sama ada saudara terdekat atau orang yang disayangi. :)

Sebelum ini aku dikejutkan dengan kematian anak sedara kepada housemate aku. meninggal ditempat kejadian setelah berlaku kemalangan di lebuhraya Sabak Bernam yang baru berusia beberapa bulan. baby tu meninggal malam Jumaat. Sesungguhnya syurga lah tempat dia..ameen :). selang seminggu, aku dikejutkan lagi dengan kematian kakak ipar beliau yang mendapat komplikasi akibat kemalangan itu. k.ipar beliau mengalami pendarahan di kepala dan tidak sedarkan diri. peluang untuk hidup hanya 50-50 dan akhirnya menghembuskan nafas terakhir pada hari Jumaat jugak. Kasih ibu hingga ke syurga. :)

Sungguh aku tidak akan mengerti perasaan kehilangan ini jika aku ditanya soalan macam tu kerana aku belum lagi merasa apa itu kehilangan. Apa yang boleh dicakapkan " berat mata memandang, berat lagu bahu memikul". Dan aku hanya mampu untuk mendengar dan berkata sabar. Tapi aku tahu setiap apa yang aku cakap kan itu tidak mampu mengubat rasa kehilangan yang ada. Setiap orang akan berkata sabar kepada orang yang mengalami padahal dia tidak berada ditempat itu. Aku sebolehnya nak orang yang menghadapi kehilangan ini redha dengan ketentuan yang telah disuratkan kepada mereka walaupun aku tahu aku pun akan berbuat begitu jikalau aku  berada ditempat yang sama. hanya akan menangis dan menangis.. menyesal kerana tidak melayan orang-orang yang telah meniggalkan kita dengan sebaiknya. :)

" sesungguhnya dari Allah kita datang dan sesungguhnya kepada-Nya jua kita kembali"  ( Al- Baqarah : 155-156)
Bersama ujian, datangnya rahmat. Setiap apa yang berlaku ada hikmahnya.

Thursday, January 19, 2012

are u ANGRY?


.: Assalamualaikum :.

pernah rasa marah? ya.. of coz..tentu sekali.. it related with emotion expression.kalau tanya kepada semua orang pernah tak dia marah..then dia cakap dia tak pernah marah dan taktau cara macam mana nak marah.. aku salute lah barangsiapa yang ada habitual yang macam tu.. aku? memang bukan diketegorikan sebagai seorang yang pemarah so im hate.. benci sesangat.. towards people dats always keep angry.. *tenangkan diri jp*

sungguh laa.. aku tak tahan kalau dengar someone tengah kepala angin..kang berkepul gak aku maki.. eshh sbb tu aku tak suka..

aku memang marah muka jadi cemberut macam ni lah..



sungguh laa..macam agak geram kan kalau tengok orang lain marah.. so...sini aku share lh cket,,kalau marah apa yang perlu kita buat.. sebab iblis time tu tengah gendang gendut tali kecapi..senang perut suka ati..memamg raya sakan kalau tengok manusia marah kan..dis relates with Islamic ways..

1) ubah posisi
kalau time tu marah ..and time tu tengah berdiri.. jadi bawak-bawak lah diri untuk duduk..if tengah marah sambil duduk..bawak-bawak lah baring.. * kalau dh baring tu..alang2 tido.. bila bangun..tadaa. new emosi will come.. so dah xda dh marah-marah ni.. 

2) berwudhuk
why? sebab dapat menenagkan jiwa..kn?wudhuk kan penenang hati.. jadi selalu-selalu lah ada wudhuk..insya allah..ak pun nk praktik jugak seharian dengan berwudhuk.. kn?

3)minum air
air tu jangan air panas eh,,kang lagi meledak marah tu..minum air sejuk-sejuk laa..kasi cool sikit..see?

4) senyum
jangan tanya kenapa kalau aku marah.pastu aku senyum.. * kena praktis la cenggini.asal marah je senyum..boleh dak?

5) belajar menyampaikan marah dengan cara yang terhormat
means kt sini..no need to use high tone sampai boleh pecah gelass..ye.. slow talk and of coz kena sabar..kn?memang agak susah kan sebenarnya coz everybody hve their own limit.. 

now.. u can get dis face.. 
mmg nampak muka yg xbpe nk ikhlas.. hehe



last dari aku..layan satu lagu nie,,