Followers

Saturday, December 31, 2011

tips nak menghilangkan rasa MENGANTUK

   arghhh,tetibe je kan nak update pasal ni.. huh..  yang tengah study..yg tengah bertungkus lumus..bergelut bertempur dengan buku kan..tetibe je terasa mengantuk... baru nak mula menghafal definition.. terus je  argghhh.. dengan mulut yang ternganga luas * sungguh la tak sopan.. >_<.. hahaha !

macam mana nak hilangkan rasa ngantok yang bermaharalela nie kan..coz aku dh google dh kan,,, heehehe

1 ) pasang niat

pasang niat kenapa nak study??of coz la untuk nak jawab exam.. nk bagi lulus..nk dapat result fliying colour kan..then ??? :)..hihihi semangat yang tinggi,jitu..kental mesti lah ada untuk melawan iblis-iblis nie.. : D

2) study dalam jangka waktu yang pendek.

errr...study 15 minutes then facebooking 30 minutes aci dak??? hahahaha sorrii..permintaan ini tidak akan diliayan..peryataan ini bermaksud.. study dalam tempoh masa yang tidak lama..kemudian jenjalan menghirup udara yang segar.. then sambung study semula.. see??ngantuk akan hilang kalaiu buat macam nie..macam aku ni ha..study pastu jenjalan dalam blog.. lalalalaallala :P JK!

3) dapatkan tidur yang mengcukupi..

statement ni bermaksud dapatkan tidur yang CUKUP.. dats means..xleyh lebih..xleyh kurg.. bagi cukup 7 or 8 jam * ala-ala bayi gitu.. haha tidur yang cukup dapat memberi impak yang sgt besar.. myb waktu yang kita study untuk 2 jam sama dengan 4 jam.. see?? jadi ..kita akan mempunyai semangat yang tinggi untuk study if effect dy sebegitu rupa ..kn???

4) minum air kosong..

chekgu aku pernah pesan masa dolu2 lah..masa belajar..prepare segelas iar dekat depan.. lepas study.. byk sgt dh study..smpai masa pun xlarat nk angkat dh.. minum air.. selain menghilangkan nagntuk,,dapat jugak otak kita ni berhenti rehat & mendigestkan apa yg telah kita baca td...jadi.mmg xheran la aku akan prepare 1 botol air 1000 ml.. dan xsampai 2 jam ..air tu akan habis.. xcaya cer tanya member ak.. hikhikhik.. pastu qeja mengulang toilet lak.. hailaaa.. :D..

5) pamerkan tujuan anda belajar di hadapan anda

mybe letakkan kata2 semangat di hadapan kita sewaktu kita study kan..if masa upsr.pmr..spm kita leyh buat macam tu.. why not kita ulang resepi kejayaan kita ni pada masa sekarang.. kan?? tulis la...SAYA INGIN BERJAYA DAN MENDAPAT 4 FLAT ..hahaha aku bakal buat untuk sem yang terakhir ni.. :) ye kot..

6) memakai benda wangi

heehehe..bende ni xde dalam miss google tow.. but ni pendapat aku sendiri..n aku sendiri mempraktikkan dy. :)..  bila je ngantuk..aku akan ambik something yang wangi.. something yang boleh mententeramkan jiwa. *chewah.. jadi..aku akan ambik lotion ..sapu dekat muka ..hidu bau wangi.. dis is one of de aroma therapy...xpun bedak pun cukup..pakai bedak waktu nk study..bek pi lah kengkawan nk cakap ape pun..janjji kita bolef fokus dalam study.. kn?? hehehehehe

7) belajar sambil menulis..

belajar,belajar,belajar.. serius boring kn..mata je gerak,,mulut terkumat kamit membaca..seriusss  BORING....so why not kita menggerakkan anggota badan kita sekali...menulis,,sambil study..pastu tulis balik apa yang kita belajar.. disamping menggerakkan otot-otot kita nieyh..dapat lah juagak tu melekat dalam kepala ni ciket.. :)

sekarang ni kan musim exam..jadi dapat lah mempraktikkn tips ni serba sedikit.. arigatou. !

Wednesday, December 28, 2011

about LOVE

we IGNORE the ones who LOVE us

we ADORE the ones who IGNORE us

we LOVE the ones who HURT us

we HURT the ones who LOVE us


it's all about LOVE

^_^

counting de days

.: assalamualaikum :. 

sedar tak sedar..kita kini nak menginjak ke tahun yang baru.. tahun 2012..tahun 2011 akan ditinggalkan.. segala kenangan pahit dan manis mula diikat dan disusun rapi dalam perpustakaan hidup kita sendiri.. :)

i noticed dat.. sejak akhir-akhir ni.. aku sering berbahasa baku.. eeeyeerrkk.. dan telah ditegor kerana bermesej dengan member aku yang sorang ..aku berbahasa baku??it is weird?.. :) credit to dia ..yg memberi teguran secara tidak rasmi.. haha

ok..bicara hati punya cerita akan kuar dis coming jan.. so don forget to watch dis err drama.. mybe..di astro prima..3jan..9.00 malam.. :)..hope cite ni pun akan wwoww macam cite ombak rindu jugak !

sungguh la nk tengok shanaaz bawak watak tengku syahran yang panas baran n cemburu buta tu tp dalam hati..seriusss romantik ! hahaha i loikees..

or u can google at dis link HERE 4 de sinopsis.. ..:)

tengku syahran with zahlia.. awesome ! cute sangat.. 


Monday, December 26, 2011

Saturday, December 24, 2011

when my mum mumbling T_______T'

.: assalamualaikum :. 

ari nie ak mmg nk jadi seorang lady la konon. =)..memasak...* tadaa*

ak masak laa..siang2 ayam..then wat sambal kan..masak sayur.. * tadaaa*

pastu ptg2 ciket nk kupas buah nenas..sungguh laaa aku xpenah nk pegang buah nenas.. dah la tajam..ada duri walaupun xmacam duri la kan,, nk lah mencuba..

" mak..macam mn nk potong buah nenas ni?"
* dialog aku

" itu laahh..dulu2 xmow belajaq potong"
*dialog mak

" mak.macam mn lah nk belajq..asai nk belajaq..dh kena ayat macam ni..asai nk belajaq ja..mak xbagi support" < muka kesian>
* dialog aku

" ha elok laa..esok2 kahwen..xpyh masak..bla.bla.bla " sambil tangan nk ajaq cara nk potong buah nenas..


itu lah mak..mulut mmbebel tp hati sebenarnya nk anak dara yg sorg ni tow jugak pegang pisau.reti masuk dapo. =))..

Long distance relationship

.: assalamualaikum :.

lately.. i keep thinking about dis.. long distance relationship.. n how i can survive in dis relation.. look like easy rite.. =).. but susah sebenarnya... ye lah..sorg utara.. sorg selatan..lagi susah ble lain-lain benua.. huh ! serius jauh.. :(
dekat cneyh.. i juz want to share bout something..bagaimana hendak mengekal kan hubungan jarak jauh ..

1) usahakan untuk berjumpa walaupun sekejap..

err.. macam susah je nk apply ni..macam rugi je nk ambik tiket flight semata-mata nk jumpa.. hihihihi.. so we jus keep in touch thru messanging.. fb.. or myb kalau dh jemu.. kteorg main utus2 poskad yee.. snailmail myb..haha kidding! don apply dis..

2) sentiasa mengingatkan diri kite untuk terus setia dengan dia =)

" kebanyakkan hubungan jarak jauh tidak kekal adalah disebabkan rasa insecurity pada diri kita sendiri. kita asyik berfikir "ahh persetankan lah dengan dy tu.. huhu* ayt sndiri* hehe mesti dy ade org lain dekat sana..sia2 je setia.."" jadi di sini.. kepercayaan mmg sgt laaaa penting glerrr-glerr penting  * juz want to show how it play an important role..

3) beri kejutan, suprise !!

hubungan yang lama sering bertukar menjadi bosan kerana masing-masing sudah selesa dengan perbuatan masing2... jadi..cara untuk memecahkan bosan ini adalah dengan cara meletakkan element of suprise..dats mean kejutan yang sangat bermakna =)).. kejutan tersebut myb dapat mmberi kegembiraan, ..terharu and akan menguatkan lagi "rasa" itu.. 

xpe.. kteorg still new.. so.. perasaan bunga-bunga cinta makin bercambah.. jadi probability nk jadi yg ape-ape tu..insya allah.. tinggi sekali untuk TIDAK terjadi.. hehehe =) n i pray.. we keep like dis forever n ever. 



Friday, December 23, 2011

tahniah bebudak PMR

.: Assalamualaikum :.

asenye tak terlewat lagi kot nk wish tahniah dekat bebudak PMR kn yg dapt 9A,8A,7A and etc..dan yang x berjaya cuba lagi untuk SPM nnt,,  hehehehe TAHNIAH and a big HUG dekat adik aku.. dekat dua orang cousin aku.. sorg laki..sorg pempuan.. tahun ni mmg pecah rekod lah.. dorg mmg compete abes2.. n last result mmg chantek ! berbahagia la mak tok aku .. mak and ayah.. aunty.. and mak su.. congratz.. =D


Sunday, December 11, 2011

dalam hati ada taman =DD

xleyh nk behenti senyum.. =DD..
 dari semalam..
 masa cte dkt anis..
 im blushing.. !! 
tatau mana nak nyorok muka time tu..
pg td..
 umi tgor kenapa nadia senyum2.. 
aku juz diam
 n
 keep smiling.. =DD

until now..
bila nak behenti senyum ni???
xlarat nk kena gelak dgn housemate aku dh ni..

Saturday, December 10, 2011

nilai hantaran semenajung Malaysia..

tetibe je kan..tak de angin tak de ribut;;nnk wat entry pasal hantaran.. hehehe aku penah baca pasal nilai hantaran ni..tapi x ingat aku baca dekat mana...i try to google it..n i found it ! moh moh kite bace meh..

nilai hantaran kahwin minimum mengikut purata dan status pelajaran di seluruh semenanjung ..

upsr/pmr/srp = rm 1000 - rm 3000
spm = rm3000 - rm8000
stpm/diploma = rm8000 - rm12000
ijazah = rm12000 - rm15000
master = rm15000 - rm20000
phd = rm20000- rm30000

kalau tngok..gaya macam nk jual anak je kn.. hehehehe..  tp aku suka.. sbb ase mcm lelaki itu put effort yg cukup tinggi..kn?kn?kn??

lelaki ini .. lelaki itu

sekarang minda aku sedang meningati lagu Anuar Zain. lelaki ini..


lelakii ini yang selalu mencintaimu
selalu.. tanpa ragu
lelaki ini yang selalu memuja
hanya dirimu
yang bertakhta dalam sanubariku
sanubariku
aku yang mencintakanmu
hanya dirimu

bestnye ade lelaki macam tu. *kononnya*tapi bila bercakap mengenai pengalaman..*berdasarkan pengalamn orang lain jugak* ade je lalaki bila dah dapat .. at the end,, juz layan acuh x acuh.. sebelum nk mintak couple tu..mesej macam nak rak.. 25 hours mesej je memanjang.. bila dah la,a-lama.. couple laa.. then minggu merganti minggu.bulan berganti bulan.. tahun berganti tahun. .. dia akan berubah.. masa yang dispend kan akan semakin kurang.. kalau dulu ade sesi adegan pujuk memujuk..sekarang,,jangan harap... pujuk lah sendiri...entah la kenapa...bosan kot.. myb ..at the end. putus laa..

kalau putus terus xpe..nieyh dak..aci men ligan ....semalam putus..ari nieyh mintak couple balik..why?? macam giler talak la jugak adegan nieyh.. merayu0-rayu mintak couple.. janji akan berubah,.merayu la kononnya.. dia akan jadi macam dulu.. 4 me.. if ade pengalaman yang macam tu,,susah kan nk terima balik ,, enough as a fren only.full stop.time tu baru dorang rase macam mn rasanya kehilangan,.. kn???


cerita ak nieyh based kepada apa yg pernah terjadi.. n yg terjadi di depan mata.. lelaki.. u shoul appreciate woman bukan semasa mula hangat bercinta..tp till de end.. rite?? =D

Wednesday, December 7, 2011

juz look like simple diary T____T

hari   : Rabu
tarikh : 07/12/11

hari yang agak memenatkan .. =D
terasa begitu ,. arghh,, actually agak terkilan coz prposal kena reject kan sebab i had put all my effort on that proposal n last terpaksa pilih antara satu either kuala lumpur or langkawi.. mengenangkan LIMA, Langkawi jarang-jarang boleh dapat peluang macam ni,, so we all decided to choose Langkawi.. sedih beb..

tepat pukul 2 tadi ada meeting untuk subjek selling.. Ya Allah.. serius banyak giler kriteria yang lecturer nak.. on that time,. aku juz nampak hujan DUIT.. banyak kot kos yang nk kena keluar kan,, huhuuuhu dengan entrepreneur lagi.. hahaha sawan aku kali ni.. kn??mana dengan baju nak buat seragam nya,, banner,, brochures.. waduh waduh,, gawat gini,. hukhukhuk,,

one more thing. sorg kawan aku dengar cite nk further study dekat oversea.. ( nada jeles) dekat UK weyh.. BBA punya .. (Bachelor Business Admin) .. tp satu bende yang mcm agak mnyampah aku dengar kan.. haha nk apply tu .. kena tulis karangan about MY SELF within 2000 words.. gulllpppp.. mmg telan air liur kn.. tp dia tu xpe lah kan.. bekas debat untuk Sekolah Asma.. should be Ok. la kan.. kn?kn?

itu saja diari hari ni.. ilham dari lecturer selling,.. keh keh keh..

Saturday, December 3, 2011

di penghujung .. :(

orang cakap makin penghujung.. makin seronok.. kenapa? sebab xsabar-sabar nak habiskan detik-detik yang terakhir.. am i rite?? tp bg aku yang sekarang ni.. yg berada sem yang terakhir,.. uuhhhmmppp... sangat serabut.. buat masa sekarang.. tp still boleh menulis dekat blog niey kan.. hahaha ngada- ngada nya..nnt betul-betul akan serabut,, dengan entrepreneur nye,, research methadology nye,,selling nye.. and lastly transport..

entrepreneur punya group work,.. mmg dikategori kan agak dasyat lah jugak, coz theme for dis semester agak mencabar cket,, inovasi, kononnya nak follow uitm penang la kan.. jadi nak dijadikan cerita, budak2 sem nieyh yang ambik etr. kena la memerah sedikit nk create mende ape lh yang xde lagi dalam pasaran,.. jangan terkejut,, belanja untuk subject nieyh mmg tinggi,. tp markah dia, mcm x berbaloi je.. huhuhuresearch methadology lak.. nak kena wat research,,ak dah tengok kot contoh esaimen yang nak kena anta,, seriussss tebal,,, ala2 journal cket,, bz la pulak nk g soal orang ramai nieyh,, adoiyaaii,,nk kena wat questionare laa.. nk key in data dlm ssps laa.. nk kena taip dalam bentuk report laa,,

selling pun ala2 etr jugak tp yang membezakan ,. disini aku belajar menjadi diract selling,.. how ti comunicate,,nk persuade customer to buy the product. so nk kena menjual.. kena la setup booth nanti nak menjual,, adoiyaiii adoiyyaiii,,

last kali ,, transport..nk kena g interview.. hummpphhh.. 

Saturday, November 26, 2011

pesta buku di popular =DDD

memang big smile aku sekarang.. why?? hahaha of coz la aku dapat memborong segala mak nenek yang ada dekat popular tu,, see? aku dah beli 3 buah novel and each of them around rm 20++ tp lepas di hitung,, di darab ,, di tambah.. di bahagi.. aku dapat below rm 20.. hahaha

meh review novel yang aku beli tu .. =D


penulis : daisy zahra
price : rm21

penulis nieyh senior aku.. jangan terkejut.. dia ank didikan uitm merbok.. hihi cite dia betoi2 pure kedah.. so sapa-sapa yang nak belajaq loghat kedah.. boleh kot dapatkan novel nieyh.. hihihi.. jalan cerita mungkin x sesedih ANDAI TIU TAKDIRNYA .. juz cerita cinta remaja..  :D


penulis : hanni ramsul
harga : rm26

xtau nk elaborate mcm mn coz x baca lg.,,tp novel tu kategori best seller tow.. hahaxsabar nk baca nieyh..n lastly is..


penulis : zuriani mustafa
harga : rm22.++

nieyh pun macam best jugak.. dh 2x dicetak..means that mmg dibeli la kan oleh pembaca-pembaca novel seperti aku..tp aku mencari novel nieyh..


areia sahimi.. penulis 2x5..baju pengantin mak andam and iman suraya..boleh dikatakan novel-novel dia best laa.. hihihi.. merata-rata aku mencari.. dari sungao petani hinggalah ke alo star.. =(






Saturday, November 5, 2011

anugerah skrin 2011

semua orang sedia ternanti-nanti nak tengok anugerah skrin 2011.. serius aku pun salah sorg yang tertunggu-tunggu.. nk tngok sape yang mng.. tp agak macam mngecewakan.. why? fesly.. aku terkejut bila tengok pengacara untuk anugerah yang berprestij tu. mcm x agak sepadan.. kdg2 ade jugak lawak bodoh yang dilontarkan mnyebabkan aku pun terpinga-pinga.. ape yg dorg cakpkan ni?? heh?lagi 1.. ketinggian.. at least mcm anugerah juara lagu yg sblum nieyh.. ok pe..tp myb ade kot agenda dorg.. why they decide like that..

secondly.. hummppphh.. anugerah nieyh pun nak mencapai anjakkan paradigma.. pakai ipad kowt.. wooohhhh * fes impression.. tp bila mai tang yang ada salah teknikal tu * second impression ( bek guna kertas ja)..wktu nk umum keputusan,,. well we could see the pro and cont.. myb xsesui nak diguna pakai lagi buat masa sekarng kn.. rata-rata anugerah yang dilakukan baik di luar negara or sebelum2 nieyh.. lebih selesa pakai paper.. rite?

thirdly..perasan atau tak,, filem or drama yang ditayangkan sama je.. pi mai pi mai,,tang tu jugak,, huh? ak tatau la kalau sebelum nieyh sama ka dak.. tp honestly i say.. bosan sbb tajuk filem yang sama.. 80oox ak yawn, hahaha * kntoi

konklusinya kt cneyh.. bg aku xbest larh.. tatau la kalau pandangan orang lain macam mana kan.. myb ade yang cakap " wahhh best kowtt" " peewwiitt seksi.. best",,.or whatever.. kali nieyh banyak yang serba kekurangan.. persembahan ja yang lebih kowt.. hahaha i like!.so hoping dat. anugerah skrin yang akan datang.. kalau nk wat lain dari yang lain.. fikirkan pro and con sbelum buat.. at least xde lah keslahan teknikal yang mcam td tu kan..

Thursday, November 3, 2011

Result exam

sekarang neyh aku mmg berada dalam zon yg cuak lagi menggerunkan,, knp?? see the title of entry.. dats de reason.. sungguh la ak mmg cuak, lngsung xbagitow mak ak result nk kuar esok,, selalunya ak akan bgtow,, tp confident level 4 dis semestr.. hancuss,, lebur,, ciap kena gilis ngn traktor lagi.. mmg lumat,, hummpphh,, what could i say about de subject 4 dis semester,, it quiet tuff to me,, really2 killer subject dat will pulling down my pointer..

* operation management *
* human resources management *
* organization behavior *
* malaysian economy *

 i luv u all.. but when it come to

* investment *

menggelupur beb !!..4 credit hour..
 macam antara hidup or mati je,
,mmber2 aku pun juz terget lulus..
ak tamau la target macam tu tp mmg terpaksa pun 
sbb.. err..dh,, xpyh cite,, 
mende dah jadi kan,, 
=D * should smile like dat nadia* 

so, gud luck untuk semua kengkawan aku.. peace ! hukhukhuk !! dalam ati luka

kek coklat kukus

dah lama dah sepatutnya entry nieyh keluar.. tp dek kerana kekangan masa yang amat lah terbatas,, xdapat la nk di publishkan.. hehehe *kononnya laa..*

caya atau x.. ak buat kek,, actualluy dis is my fes trial,, tak pernah masak pun sebelum nieyh,,kek pertama aku selepas adik aku merayu-rayu,, nangis teresak-esak.. terguling-guling dari ruang tamu hinggalah ke dapur,, so atas dasar kemanusiaan,, ak pun buat laahh.. hahaha *provok ja lebih ak nieyh

so,. we move to the ingredients..

1  1/4 cwn tepung
1 cwn serbuk koko/ coklat masakan *ak combine both
3 bji telor
1 cwn gula 
1 cwn susu cair
1/2 cwn susu pekat
1 cwn minyak * replacement 4 de butter
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp baking powder

steps :

1) campur koko, minyak, susu cair, susu pekat & gula ke dalam periuk. Masak atas api kecil sehingga larut.biarkan sejuk,

2) ayak tepung. soda bicarbonate & baking powder

3) pukul telor hingga kembang.campurkan ke dalam bahan koko tadi, gaul bagi rata. campurkan ke dalam tepung yang sudah di ayak.

4) masukkan ke dalam bekas & kukus selama sejam. selamat mencuba !

nota kaki : mendapat pujian di atas usaha yang cuba di tunjukkan.. n nieyh tamau bagitow,, rahsia kerajaan langit.. kehkehkeh. =p ..

  5 stars ak kasi dekat diri aku.. hahaha * poyo

Monday, October 17, 2011

Migrain penyakit atau gejala?

Ok,,sekarang aku amat serius membicarakan hal ini,, why? bcoz aku ada penyakit tersebut,, =) why so serious?? * pinjam trademark anonymouswajdi jp.. hehehe well.. migrain adalah penyakit while headache adalah gejala.. paham dak? n jangan terkejut,, migrain sampai sekarang xde ubat .. err macam HIV je kan ,, juz ade ubat tahan sakit je.. ramai dah rekemen dekat aku ubat n all of them are painkiller.. so,, aku juz ambik langkah bijak,, xmakan ,,n terus menahan sakit,,why so serious?? hihi 

and based on my reading.. there are a few factors that triggers the migrain.. 


1) stress 80%
 boleh dikatakan bila aku stress je,, aku akan jadi..n kebanyakkan jadi masa aku nak ambik test,, exam,,     aku terlalu push n push n push sampai stress,, yes,, aku admit nieyh pun salah satu faktor bagi aku.. huhu why so serious ??

2) hormone fluctuations 65%
err, perjalanan hormon,, kadang2 tinggi,, kadang2 rendah,, myb,, hehehehe tapi aku x merasainya,, *ayat bm

3) sleep disturbance 50%
hehehe bila study,, tdo pun tak tentu kan,,tdo pun kadang2 x ckup.kadang2 x todo lansung,,tambah2 time exam..tido x cukup 8 jam.. tp kalau dapat tido.. mow dapat 15 jam,,hahaha

4) perfume or smells 44%
hurmmm macam mana mow bilang nya.. penah tak,, ada orang pakai perfume n bila kite lalu sebelah dia..Masya Allah..punya lah bau.,,bau ape?bau perfume laa,,tp ade setengah idung x tahan,,macam aku xleyh dengan perfume lelaki.. mmg menyucuk2 idung,, pastu nnt mula lah sakit pale. pastu jadi lah migrain, muntah sana sini,,euwwyeekk,, hahaha

5) neck pain 39%
ak xde pengalaman pasal sakit tengkuk nieyh,,ade kot sesetengah orang kalau sakit tengkuk je,, terus migrain,, heh?? ade gak eh macam nieyh,, LOL..

6) Lights 38%
alah pada cahaya,, yes,, ade..aku lah tu,,xboleh terlampau terang or mata terlalu focus dengan cahaya,,dats why i hate bila ade orang yang saja2 nak halakan lampu torchlight dekat muka aku,,kononnya nak main2,, tp dia tatau,, aku boleh terus dapat migrain.,,,nk g check gg pun kena ada cahaya tu,,adoiyaaii ..mmg aku lemah,,

7)smoke 36%
err ta sure,,asap dia xleyh kot,, hehe ntah,, no comment on dis point

8) sleeping late 32%
xsama kah dengan sleep disturbance?? hehehehe or aku clap,, wtv,,hihi

9) heat 30%
10)food 27%
11) exercise 22%
12)sex 5%

* so,, anyone yg ade migrain boleh la cari ..knp la jadi migrain,, all this factors can refer to readers digest,, hihihi aku kan suka mmbaca,,

blood vessel expand..* mengembang,, sbb tu migrain terjadi


hari boring sedunia

sungguh la aku teramat bosan gler,giler,giler,, ahh,,, terasa macam satu beban yang sangat besar, hurmmm,,, puas dah golek ke kiri,, golek ke kanan,, tapi still bosan,, xlarat nak ngadap fb,, ngadap utube,, jadi keje la pulak belaja ABC dengan adik aku yang kecik sekali,, ingatkan nak chat dengan sape-sape dekat fb,, bz jugak dorang-dorang tu,, hummmpppppphhhh,,,, makan ati berulam jantung lah aku,, ambik bantal pastu tido,, lagi senang,, mals la nak kacau sape-sape.. kn? kacau diri sndiri,, hummm,,,

Tuesday, October 11, 2011

5 tahun akan datang =)

well.. lets us imagine.. hiihi..5 tahun akan datang.. best bila pikir kan. sebab boleh angan macam-macam tapi benda tu mestilah something that logically to be achieve.. if not. we just waste our time to get something that imposible. like that ! huh.. haha.. 5 tahun akan datang aku akan umur 25 larh.. tanya lagi... time tu insya Allah.. :-

 sudah habis degree.. ingatkan nak ambik kos finance..and further my degree in dis course but seem like difficult to me.. aku ade anti sorg lecturer.takut nanti kalau aku further study untuk cos nieyh.. dia ngajar aku pulak.. adoiyaii.x berkat ape yang belaja nnt..keje mengumpat pasal dia. err.. lecturer aku ade suruh mintak oversea under MARA or JPA based on result aku.(xde larh cantek sngat). tp.. myb juz pendam kot dulu..mybe untuk master aku kot.. insya Allah.. hihih berangan larh nadia oii.. =(. .
jadi lecturer.. yg nieyh lah long term target aku.. be a lecturer,, dats why aku kena stay dengan uitm.. xnak u lain! haha konon laa. get de gud result..a be lecturer there..biase laa.. aku kan pencinta uitm.. hurmm.. =) hope i'll be there.

talented   tailor...hehehehe mustahil kan.. tapi ini larh yang aku angankan dengan sorang mmber aku..cik nuha nama dia.. become share partner n open tailor shop.. dia menjahit baju n aku akan focus untuk bahagian labuci sebab aku  minat beda alah tu.. tp sebelum tu..aku still kena pandai menjahit kn.. ingtkan nak belajar masa cuti sem nieyh.. tp.. err.. mak aku mcam bz je nak ajar aku. 




kahwin? hahaha.. aku xleyh bayang kn.. sbb err.. xpikir lagi..macam xready je.. tp if ade jodoh.. i will accept him even though i do not know him well..xperlu masa berbulan2 or bertahun2 untk mengenal..tp kalau dah kenal lama lagi OK kot.. kehkehkeh.. as long he can fit in with my famili.. n able to accept seseorang yang xpandai masak macam aku.. haha kantoi sudah.. =D





juz tu je yang dapat aku pikirkan.. hehe.. ape akan jadi for my future life.. hope terlaksana larh.. insya Allah.. amin..

Saturday, October 8, 2011

bila mulut tergeliat

well.. i'm preety much agree with you.. but can u elaborate it more detail?.arghh.. mulalah mulut tergeliat coz lama sangat tak practice nk speaking.. nnt main aci redah tepung talam kang.. sangkut lak muet aku nanti.. ngee. ngeri aku,, xleyh aku nk further degree aku kalau aku sangkut muet,, extremely cuak. err...

dh la.. dah xde idean nk menulis.. hihih..

in4mation .. =)


Jika ditemukan kod-kod berikut ini dalam kemasan produk yang akan kita beli, maka hendaknya dapat dihindari karena produk dengan kod-kod tersebut dibawah ini mengandung lemak babi.
E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,
E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,
E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,
E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

tq.. any further information..please click HERE.http://wanville.wordpress.com/2008/02/24/produk-tak-halal/

Wednesday, October 5, 2011

i' back

setelah lama aku meninggalkan akhirnya aku mengakhiri segalanya dengan bait-bait tulisan ini. Tugasku sebagai pelajar sudah selesai.. hanya pada Nya aku memohon dan bertawakal semoga apa yang dipinta Insya Allah akan dihajati..


satu perjalanan yang jauh,, pengalaman yang baru..


"anak-anak umpama pisau.ibu bapa yang akan menajamkan nya..maka di hantarnya pergi kesekolah untuk menjadi orang yang bijak pandai dalam ilmu pengetahuan,, bukannya pandai dalam aspek yang lain.mencuri.. minum arak and etc.."


"anak yang sulung perlu dididik dengan sebaiknya kerana akan menjadi ikutan untuk adik-adik yang lain.. jika dia nya tidak berjaya... adik-adik yang lain mengikut untuk tidak berjaya..jika dia berjaya,adik-adiknya akan mengikut untuk berjaya.. sebab itu ayah mendidik anak yang sulung dengan tegas"


"anak-anak ayah orang yang terpilih..ayah merancang dan Allah menetapkan dalam landasan yang betul.."


" sayangkan besi buruk lebih dari seorang anak.. anak dibiarkan main di bawah panas matahari.. kereta dibiarkan berteduh di bawah bumbung,,apakah besi buruk itu lagi bernilai dari seorang anak..anugerah dari Allah..sehingga kereta dipentingkan dari anak "

 ayah.. 
4 Oktober 2011





Thursday, September 8, 2011

rambut sama hitam , hati lain-lain

aku & kau.. ibarat seperti ini sekarang.. =) juz pray 4 u sekarang..
peribahasa yang serius yang aku boleh cakap.. sesuai sangat-sangat dengan kondisi aku sekarang..  =)
people might said dat, berkawan biar seribu.. bermusuh biar zero.. hehehe ade ker? persoalannya , apakah orang yang kita berkawan itu merupakan seseorang yang boleh diharapkan.. of coz la we deserve like dat.. rite? until we give kepercayaan, priority, n attention.. tp itu lah.. diberi susu.. dibalas tuba.. setelah kebaikan yang dilontarkan hancur berkecai.. juz like.. parghhhhh!!!
tapi aku xkesah.. adat berkawan..mybe dulu dia pernah terasa hati dengan aku.. or aku ade buat something dekat dia.. pastu dia pun cula lah membalas dendam dengan membuat apa yang aku terbuat dekat dia.. tp xpe.. Allah kan Maha Kuasa.. even aku tak diberi pertolongan oleh dia.. still ade lagi yang membantu..dan alhamdulaillah... Allah mempermudahkan segala kerja hari ini tanpa meminta tolong dari dia.. Aminn..

tapi macam agak terkilan larh.. dulu ibarat macam tiada rahsia.. sekarang.. biarlah.. kami x rapat dah sekarang.. xkesah.. =) Ramai lagi yang sudi menghulur pertolongan kan?

seeloknya macam nieyh larh.. =) hepi frenship. !

Saturday, September 3, 2011

hari raya yg lain dari biasa

huh ! seriuss raya kali nieyh ain dari yg lain..byk dok kat umah je..ari raya fes ade gak larh p jenjalan dekat kg.. pergi lah 2 3 buah rumah.. pastu petg cket dh balik.. kebetulan adik aku demam ari tu.. xleyh balik tdo dekat kg side mak.. duduk larh terperap dekat dalam umah sampai jumaat.. sabtu adik-adik aku dah nak balik ostel..singgah lah kejap dekat umah opah tp jap sangat... sangat..

sampai cneyh ja lah menulis.. tetibe je lenguh jari nk menaip.. hehehehehehe

SELAMAT HARI RAYA UNTUK SEMUA.. ! :)

Sunday, August 28, 2011

rahsia tarikh lahir

sesaje je nk menulis nieyh,. euuwwuuu.. mengcopy paste.. hihihihi dh aku lahir bulan 6.. so aku lebih mengfokuskan yg nieyh larh..


JUN 


berfikiran jauh dan berwawasan 
mudah ditawan kerana sikap baik 
perangai lemah lembut 
mudah berubah sikap, sangat banyak idea 
bersikap sensitif 
otak sentiasa aktif berfikir 
sukar melakukan sesuatu dengan segera, suka menanguh-nangguh * xdpt terima yg ni 
sikap pemilih kerana selalu inginkan yang terbaik dan cerewet 
cepat marah dan cepat sejuk 
suka bercakap dan berdebat 
suka buat lawak dan bergurau 
otak cerdas dan berangan-rangan 
mudah dan pandai berkawan 
orangnya sangat tertib 
pandai mempamerkan sikap 
mudah kecil hati 
mudah terkena selesema 
suka berkemas 
cepat rasa bosan 
kurang pamerkan perasaan *i'm de heartless.. hihi
lambat sembuh bila terluka hati 
suka barangan berjenama 
mudah jadi eksekutif 
kedegilan yang tidak terkawal 
siapa yang memuji saya adalah musuh saya, siapa yang menegur saya adalah kawan saya 

sesape yg nk cari pasal dia kan.. leyh la baca lagi di sini..

Friday, August 26, 2011

senarai universiti di Malaysia mengikut ranking


Senarai Top Ranking Universiti Terbaik di Malaysia bagi tahun 2011.
  1. Universiti Sains Malaysia
  2. Universiti Teknologi Malaysia
  3. Universiti Kebangsaan Malaysia
  4. Universiti Putra Malaysia
  5. University of Malaya
  6. Universiti Malaysia Perlis
  7. Multimedia University
  8. Universiti Teknologi Mara
  9. Universiti Malaysia Pahang
  10. International Islamic University of Malaysia
  11. Universiti Utara Malaysia
  12. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia
  13. Universiti Tenaga Nasional
  14. Universiti Malaysia Sabah
  15. Open University Malaysia
  16. University of Nottingham Malaysia
  17. Universiti Teknologi Petronas
  18. Universiti Sains Islam Malaysia
  19. Universiti Pendidikan Sultan Idris
  20. Taylor’s University College
  21. Universiti Teknikal Malaysia Melaka
  22. Universiti Tunku Abdul Rahman
  23. Universiti Malaysia Terengganu
  24. Universiti Malaysia Sarawak
  25. Universiti Tun Abdul Razak
  26. Monash University Malaysia
  27. Universiti Industri Selangor
  28. Wawasan Open University
  29. UCSI University
  30. Curtin University of Technology Sarawak Campus
  31. Asia Pacific Institute of Information Technology
  32. International Medical University
  33. Help University College
  34. Tunku Abdul Rahman College
  35. Al Madinah International University
  36. Universiti Kuala Lumpur
  37. National Defence University of Malaysia
  38. Segi College
  39. Universiti Sultan Zainal Abidin
  40. Universiti Malaysia Kelantan
  41. Limkokwing University of Creative Technology
  42. KDU College
  43. Selangor International Islamic University College
  44. Sunway University College
  45. Malaysia Theological Seminary
  46. Malaysia University of Science & Technology
  47. Olympia College Malaysia
  48. Swinburne University of Technology Sarawak Campus
  49. Malaysian Institute of Management
  50. University of Malaya Medical Center & Faculty of Medicine
  51. INSANIAH University College
  52. Taman Pertanian University
  53. Kuala Lumpur Infrastructure University College
  54. International Centre for Education in Islamic Finance
  55. Majlis Peperiksaan Malaysia
  56. Cyberjaya University College of Medical Sciences
  57. Disted-Stamford College
  58. Berjaya University College of Hospitality
  59. Asia e University
  60. KBU International College
  61. New INTI College
  62. TATI University College
  63. Nilai International College
  64. Asia Pacific University College of Technology & Innovation
  65. AIMST University
* UM jatuh drastik giler..due to the certain factors

nak menjual tapi memaksa !

sekarang aku baru balik dengan ayah aku.. basah lencun.. pegi  market tadi..cuci-cuci mata cket..tengok barang-barang antik.. pluss.. macam-macam larh.. cari daun palas lagi nak buat ketupat,, odw berjalan-jalan tu kan..my dadi...my father,, ayah aku,,, abi aku ..abah aku..walid aku.. dah ditarik dengan seseorang jejaka.. kononnya nak menjual laa.. tow ape yang dia jual??

PeNcuCi mUkA dowwhh,,
 aduhh.. silap pilih orang larh abang,,
pilih ayah saya nak watpe..
bukannya pakai pencuci muka..

aku juz tengok dari jauh,, takut lak nak pegu dekat-dekat,.kang tak pasal-pasal dia sapu dekat muka aku..eeuuuww,!

fes aku tengokl..dia sapu pencuci muka tu dekat bahagian idung ayah aku..aku pusing tengok lagi sekali.. aik,, barang tu dh ada dalam plastik bag..



cUrios nya time tu.. pegi dekat ciket,,
ade sesi promote suruh ambik lagi satu,
HELLOO!DaAA..

aku tanya bape ringgit nieyh
i thought it myb around RM15 or somthing..
agak-agak bape?

-  

-

-

-


-

-

Rm45....

giler cekik darah.. 
aku cakap mahal gler..
dengan muka wat serupa garang..
haha garang ek?

dia cakap nieyh promosi nieyh,.
i said no..
aku cepat2 tarik tangan ayh aku and bagi barang tu dekat abang tu,,
excuse me ! barang yang tatau jenama ape..
nak jual sampai 45 inggit,, 

bila aku cakap aku tamau..
huh  gerun gler muka dia.
macam nak membunuh aku ja rupa dia..
mow cuak aku..
cepat2 ahh belah..
cari nahas la tunggu dekat ctu lama-lama..
dah la konco-konco dia mahal..
ngeee seram aku..