Followers

Monday, January 28, 2013

salahkah memboikot

assalamualaikum

tengok tajuk pun dah tau pasal apa kan. before nie kita dikejutkan dengan acara boikot memboikot product dari israel. ya ramai yang bagtau pasal nie evel lecturer aku pun tanya apa yang kamu buat untuk tunjukkan kamu seorang muslim yang sayangkan agama.

so, gambar barang-barang dari israel neh banyka laa keluar even dekat facebook.. or any medium -yang boleh transmitted pasal nie. aku tak terkecuali. aku baca jugak benda- benda tu . so decide untuk nak boikot mcd, coca cola dengan nestle products. yang lain xmampu dan rare untuk aku nak beli benda alah tu kan. so no problem. mcd mmf makan tambah-tambah bulan prosperity nie kan.. sangat mengancam. jenjalan penat sikit nak ais krim sundae si misai merah tu :)

coca cola memang aku tak minum minuman bergas tapi itu laa still ada barang yang under coca cola tp pakai nama yang lain seperti minute maid, fanta, coke, dasani., sprite.. etc.. yang tak bergas.



nestle tak payah cakap lah., sangggggggggggat banyak dia punya product but barang yang selalu aku beli just milo, maggie dengan nescafe kan., barang-barang tu pun ada subtitude kan, so no problem. still boleh hidup lah . ekekkeke

tapi , benda nie member-member aku tau , member aku tau yang aku sedang memboikot. dikhabarkan pulak benda nie dekat famili mereka. gud influence :) tapi yang menyentapkan aku bila salah seorang famili dia cakap and dia pun join sekali.. iye lah.. sedara dia kan. aku nie sape kn,

" cakap dekat nadia, alang-alang nak boikot .. kena boikot semua. facebook boikot? kalau xboikot .. baik makan ja"- beliau -

honestly.. frankly speaking.. tersentap hati . ada patut dia cakap macam macam tu just semata-mata aku cakap aku memboikot mcd.

at least bagi aku.. ada jugak usaha aku dari tak buat apa-apa kan. usaha untuk membantu orang-orang dekat gaza. even tak banyak yang aku dapat boikot.. at least ada jugak satu dua yang aku boikoy . nak memboikot semua tak mampu sebab banyak barang-barang mereka yang menjadi kepentingan dalam kehidupan . even aku tak dapat nak listkan apa dia.. but aku try avoid beli barang yang ada kepentingan untuk israel.. alhamdulillah.. just nescafe je laa yang aku banyak beli. yang lain xda dah.. kan minggu nak exam kan .. perlukan kafein untuk stay up and the simple thing pergi kedai ambik mescafe ais. insya allah.. akan try.. dan akan improve kan lagi. kalau keluar pun selalu pegi survey barang yang boleh menjadi subtitude untk barang-barang israel tu,.

lets pray for gaza sebab orang di sana sudah lama menderita..




aku turut lampirkan link ni yang bg alternative product untk barang-barang yang ada :)


semoga kita sentiasa beristiqomah.. ameenn :)

1 comment :

Anonymous said...

X suma org sama pendapat, tap yg pasti boikot adalah usaha yang murni dlm kisah ini:)
~nafis~