Followers

Thursday, July 11, 2013

mengekalkan kelembabapan di hari P.U.A.S.A

assalamualaikum . hye hye hye! : selamat berpuasa untuk hari yang kedua nie. Bangun sahur tak pagi tadi? eehhheeemm! =)

topik hari ni adalah mengekalkan kelembapan muka di hari puasa. Sperti yang kita tahu, puasa kita akan kurang minum air, jadi jadi jadi perlu minum air sebab tubuh manusia perlu sekurang-kurangnya 1.5 liter air :) so dua gelas untuk sahur and dua gelas berbuka puasa :) jadi selamat beramal.


however, ada something yang nak share untuk sesape yang perlu kan kelembapan untuk muka dan badan. Cara yang pertama of course la pegi jumpa doktor kan. yang tu memang kerja doktor and it is called as modern way. Tapi kita ada jugak untuk yang traditional ways contoh dari segi pemakanan. di sini ada dua klasifikasikan untuk orang yang makan roti dengan orang yang makan nasi.

Untuk orang yang makan roti, banyak amalkan makan banyak peanut butter and yang berbentul berry such as grape .. wohaaaa.. lepas nie nk kena try lh. ekekekeke my feveret youuu peanut butter tu =) . Yang lagi satu adalah untuk yang makan nasi and of course lah perlukan banyak makan sayur-sayuran . =_=' *aku bila part sayur mayur nie memang kurang sikit laaa*- okeh ..lets continue. Untuk yang makan sayur mayur nie, di nasihatkan untuk ambil benda yang crunchy macam kekacang and carrot. jenis-jeinis nie adalah untuk mengekalkan kelembapan muka. apa maksud kelembapan muka eh? it is means muka kita ada minyak untuk mengawal kelembapan. bila mana ada minyak .. kulit jadi awet muda yoouuu. Take note okeh! perlu maintan kan muka dengan kadar kelembapan yang sepatutnya .

tap bila jerawat .. means kadar kelembapan yang berlebihan. so be careful. jerawat boleh dibahagikan kepada jerawat tertentu *jerawat pun ada macam-macam* haisshh ada jerawat kuman and ada jerawat yang memang terjadi disebabkan oleh lebihan minyak. jerawat boleh terjadi disebabkan oleh ketidakseimbanagn hormon. eheeemm anyone yg hormon tak seimbang tu elok-elok ye :)



bagi yang mengamalkan rawatan tradisional , ada yang success sebab jerawat berbeza dan bermacam jenis. tapi ada lagi teruk jadi. why? senang jawapan ialah setiap orang berbeza-beza. tidak sama. jadi setiap keputusan berbeza dari setiap orang. so konklusion dia tak payah nak ikut orang sangat laaa kan =_=

tap anyone yang ada masalah yang macam tu, ada cara dia. cara dia ialah berpantang, hoyeeaahhh! =) pemakanan yang perlu dielakkan ,kurangkan belacan ( gatal ) dan pengambilan antibiotik and supplement.

untuk yang ada white head pulak disebabkan oleh hormon yang rendah. perlukan supplement sekurang-kurangnya  tiga bulan. doktor akan tambahkan hormon. ianya bukan disebabkan oleh minyak atau kuman. macam kau nie haa.. white head,,konon-konon nasi laa kan yang ada.. so.. perlu makan utk pertingkatkan hormon dalam badan =)


macam mn pulak tips nk pergi salon kecantikan,,spa-spa segala bagai tu kan, macam mana nak tahu spa tu bagus ke tak???


-



-



-




-




-




-



TADAAAAA!!! 


 kesan perlu positive. takkan jadi negative. tubuh kita memberitahu apa yang bagus jadi jika ada sign yang menunjukkan tidak bagus untuk kali pertama, maka dinasihatkan untuk stop.

Sampai sini saja kot.. okeh. sumber yang aku dapat nie dari wanita hari ini. gigih tau tak menaip segala maklumat yang dapat dalam blog nie. semoga bermanfaat! =) annndddddd SELAMAT BERPUASA







No comments :