Followers

Monday, October 17, 2011

Migrain penyakit atau gejala?

Ok,,sekarang aku amat serius membicarakan hal ini,, why? bcoz aku ada penyakit tersebut,, =) why so serious?? * pinjam trademark anonymouswajdi jp.. hehehe well.. migrain adalah penyakit while headache adalah gejala.. paham dak? n jangan terkejut,, migrain sampai sekarang xde ubat .. err macam HIV je kan ,, juz ade ubat tahan sakit je.. ramai dah rekemen dekat aku ubat n all of them are painkiller.. so,, aku juz ambik langkah bijak,, xmakan ,,n terus menahan sakit,,why so serious?? hihi 

and based on my reading.. there are a few factors that triggers the migrain.. 


1) stress 80%
 boleh dikatakan bila aku stress je,, aku akan jadi..n kebanyakkan jadi masa aku nak ambik test,, exam,,     aku terlalu push n push n push sampai stress,, yes,, aku admit nieyh pun salah satu faktor bagi aku.. huhu why so serious ??

2) hormone fluctuations 65%
err, perjalanan hormon,, kadang2 tinggi,, kadang2 rendah,, myb,, hehehehe tapi aku x merasainya,, *ayat bm

3) sleep disturbance 50%
hehehe bila study,, tdo pun tak tentu kan,,tdo pun kadang2 x ckup.kadang2 x todo lansung,,tambah2 time exam..tido x cukup 8 jam.. tp kalau dapat tido.. mow dapat 15 jam,,hahaha

4) perfume or smells 44%
hurmmm macam mana mow bilang nya.. penah tak,, ada orang pakai perfume n bila kite lalu sebelah dia..Masya Allah..punya lah bau.,,bau ape?bau perfume laa,,tp ade setengah idung x tahan,,macam aku xleyh dengan perfume lelaki.. mmg menyucuk2 idung,, pastu nnt mula lah sakit pale. pastu jadi lah migrain, muntah sana sini,,euwwyeekk,, hahaha

5) neck pain 39%
ak xde pengalaman pasal sakit tengkuk nieyh,,ade kot sesetengah orang kalau sakit tengkuk je,, terus migrain,, heh?? ade gak eh macam nieyh,, LOL..

6) Lights 38%
alah pada cahaya,, yes,, ade..aku lah tu,,xboleh terlampau terang or mata terlalu focus dengan cahaya,,dats why i hate bila ade orang yang saja2 nak halakan lampu torchlight dekat muka aku,,kononnya nak main2,, tp dia tatau,, aku boleh terus dapat migrain.,,,nk g check gg pun kena ada cahaya tu,,adoiyaaii ..mmg aku lemah,,

7)smoke 36%
err ta sure,,asap dia xleyh kot,, hehe ntah,, no comment on dis point

8) sleeping late 32%
xsama kah dengan sleep disturbance?? hehehehe or aku clap,, wtv,,hihi

9) heat 30%
10)food 27%
11) exercise 22%
12)sex 5%

* so,, anyone yg ade migrain boleh la cari ..knp la jadi migrain,, all this factors can refer to readers digest,, hihihi aku kan suka mmbaca,,

blood vessel expand..* mengembang,, sbb tu migrain terjadi


2 comments :

choclairissa @ intan said...

i pun xsure i headache ke migrain..sejak umur makin bertambah ni..selalu rase sakit kt dahi tu..cm pening2 kt mata..hahha ok xtau nk explain...sile abaikan :)

Nadia said...

choclairissa ~ err.. ase nye penah jadi mcm tu,, problem dekat mata.. rite? tu one of gejala la klo sy jd mugrain.. =D