Followers

Sunday, April 10, 2011

bahaya kasut tumit tinggi T_T

hampir 90% wanita melakukan pembedahan kaki.Pakar berpendapat ini adalah kesan dari pemakaian kasut tumit tinggi.Fesyen pemakaian kasut tinggi ni memang menjadi-jadi even aku yang perempuan ni pun kadang-kadang terikut. lihat saja, ada yang sanggup memakai kasut tumit tinggi yang kecil dari kaki mereka.ini boleh menyeksa kaki malahan menyakitkan !

kasut tumit tinggi boleh menyebabkan :

1) berat badan dialihkan ke depan kaki dan mengakibatkan perubahan kepada saiz kaki.jangan terkejut kalau ada yang nampak kaki anda lebih  besar eyh.
2) disebabkan berat badan tertolak,maka tulang belakang pun akan tertolak ke belakang.kononya bila pakai kasut tumit tinggi,badan jadi lentik..dusta semata-mata :)
3) otot betis menjadi lebih pendek & tegang. so cuba check tengok betis anda sekarang.

konklusi dekat cneiyh, kasut tumit tinggi boleh menyebabkan sakit kepada lutut dan ini mengambil masa yg lama untuk melihat kesannya! jangan terkejut pulak eh,

so sebgai langkah keselamatan, jom amalkan tips ni,,lelaki n perempuan pun leyh wat jugak eyh,,

1 ) urut kaki lebih kerap
2) rendam kaki dalam air suam (nieyh yg paling nikmat sekali, :)  )
3 ) melunjur kaki (even mmber2 tgor aku kaki cute sbb kurg pnjang kan *pendek* xkesah coz boleh rehatkan kaki..)
4) buat senaman kaki..( pusing la 270 drjah)
5) kurgkan pemakaian kasut tumit tinggi.
6 ) khaskan kasut tumit tnggi untuk event tertentu sja.

*serius  byk,lenguh nak taip..so ape2 rujuk dekat cneyh eh,,

sayangkan kaum hawa,pesan kepada ibu anda..kakak anda,,adik anda..gf anda..ape2 yg linkan dengan kaum hawa larh.. :)


kasut idaman hati,,huhu

1 comment :

nana tut tut said...
This comment has been removed by the author.