Followers

Monday, May 12, 2014

Demam hurmm Tonsil?

Assalamualaikum :)

Sesaja tangan nie menaip even tengah demam kan TT_TT

Bosan doo asyik membaring je keje dari pagi sampai petang. dengan ofisnya tak pegi. sobs sobs

Sekarang nie kan musim ramai orang demam kan. Nasib laaa aku nie demam je. Tak de selsema bagai. kalau selsema tuu.. dunia aku terbalik kontang laa nak hadap segala fail yang berlambak kat atas meja tuu. Wuuuu

Senget gila member aku cakap aku nie demam kura-kura sebab last weekk pun aku demam jugak. Pepagi sebelum subuh tu panas gegila..lepas tu okeh bila mandi semua bagai kan.. Dua hari jugak laa macam tu.

Then minggu nie demam lagi sekali.. sobs sobs sobs antibody badan gua dah kurang ke beb? sedih lah cenggini. Last year aku ada sakit tonsil. Stage 4 doctor cakap. Kalau refer dekat government hospital, aku dah kena masuk dalam ward buat opeation buang tonsil. tonsil tu macam jangkitan kuman laa dekat bahagian rahang :D

Dalam tempoh tu aku kerja demam je.. dalam sebulan boleh kata dua kali demam kan.. sakit tekak bagai kan.. Dallam dua bulan jugak demam baik demam baik tapi tak kebah-kebah. Itu yang rujuk dekat hospital tu. So memang berpantang laa aku kan gaya mak nenek. Serba serbi tak boleh makan ohooii.. Seksa jiwa raga gila masa tu. Hari-hari asyik hadap nasi ayam..kenkadang bubur mcd.. alaa...menu orang sakit memang cenggitu. Apalah nak diherankan. HAHA

Sampai laa doc declare cakap aku bebas tonsil which means bahagian jangkitan tu dah semakin mengecik. Happy lah aku kan. Dah tak demam dah .. Tak demam banyak kali daaaa :D But doc pesan, if aku demam jugak dalam tempoh yang future nie dalam 5x setahun, dia suruh refer dekat hospital. OPERATE. grr grr..

And sekrang tengah countdown berapa kali aku demam dah untuk tahun nie. HAHA mana banyak pun.. belum sampai 5x.. Baru 2x. Errr Berdoa lah supaya aku tidak terus demam dan demam aku kebah . Supaya aku tidak disuspek untuk kesekian kalinya :(

meh sini nak share tonsil tu macam mana.. mungkin korang tak tahu kan.. HAHA

yang colour putih tu tonsil. Aku yang stage 4, stage yang last sekali.. bayangkanlah berapa banyak colour putih tu dalam rahang aku. Grrr.

dia tak sakit tapi akan kerap demam lah sebab dia effect immune badan. Badan kita tak kuat nak hadap dia nie, sebab tu selalu demam. Demam dia sampai satu tahap, aku menggigil yang amat sangat dan suhu aku waktu aku check dulu dalam 38C. Tinggi beb

Heh, then itu je lah kot perkongsian dari aku yang berpengalaman. HAHA

6 comments :

Nadzirah Salahuddin said...

lorh sama la kita. sekarang nad pun ada tonsil jugak kat belakang gigi geraham tu. sampai bengkak-bengkak pipi. sakit woo :'-)

Nadiya said...

eh serius ke sakit? nadia sakit tekak je..lama jugak la hadap sakit tekak tu. urm urm then skrg dh ok ke?

Lee Wa Wan said...

get well soon nadia :(

Nadiya said...

tenkiuu wan :)

Anonymous said...

macam ade org bengkak pipi jgak kan?
~Mr anon

Nadiya said...

mr anon- xtau laaa pulak sy kalau ada sampai bengkak pipi semua tu