Followers

Tuesday, May 20, 2014

Breakfast

Assalamualaikum

Hai ,

Tengok tajuk mesti dah tau kaann.. hehehe acene tau aku nak upload gambar bebanyak pasal breakfast nie? HAHAHA poyo tak?poyo tak?

Nak tanya sikit lah kan kenkorang semua. Pepagi makan tak?? Good sape yang ambik breakfast nie.. Sape yang tak ambik breakfast, meh sini nak bagi cubitan sikit. Amboiihh.. Nak kena lah nie kan .. krikk krriikk *gaya kakak tiri cinderella* -pinjam nama okeh- hahaha

Tau tak kalau kita tak ambik sarapan pagi, kita boleh jadi GEMUK. Nak GEMUK tak? Tak nak kaann,, 
Okeh..korang nak fakta. 

Mengikut satu kajian sesiapa yg tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding org yg tdk pernah skip sarapan pagi..KENAPA?......sarapan pagi akan menstabilkan hormon dan paras gula dlm darah...Kadar metabolisma juga akan meningkat bg membantu proses pembakaran lemak...TAPI!!! apakah makanan yg sesuai untuk sarapan?nasi lemak?,roti canai?,teh tarik?..semua mknn ini mengandungi paras gula dan kalori yg tinggi..yg akan menyebabkan kegemukan..SO!!!! apakah yg sesuai dan terbaik?
Nampak tak yang aku garis tu .. jangan ada sesapa yang salahkan aku kalau dia GEMUK tapi dia breakfast okeh.. tengok laaaa.. pepagi dah belanja badan dengan roti canai plus teh tarik *Heeee sentap aku dengan ayat nie*

Second, sarapan pagi dapat turunkan kolestrol.Percaya ke tak nie?

Dengan menyantap makanan yang baik, akan membuat tubuh akan merasa kenyang dan akan membangkitkan semangat untuk melakukan aktivitas. Anda tidak akan merasa lesu atau disibukkan oleh perut yang kelaparan. Sarapan yang sehat dapat membantu menurunkan kadar kolesterol.
Third, sarapan boleh meningkat kan kemampuan otak. Tak caya? cuba korang jangan makan pagi. Gila lesu plus tak bermayakan. Tambah2 dah keje and lunch hour pukul 1. Gila lembik kat meja macam zombie cari makanan. Grrr.

Lecturer aku pulak dia marah kalau ada sesape tak breakfast. dia dengan selalunya akan mengulang dekat dalam kelas

Eh, you all tak tahu ke kajian terbaru. Sape yang xmakan breakfast, dia ada possibilities untuk dapat barah otak 
Krikk krikk so korang berani tak nak skip breakfast esok nie. Dont okehh..Aku before pegi keje ngap dulu sekeping biskut sampai tempat keje terus cair bihun goreng..dah xnak makan makan roti canai daa sebab sentap dengan eviden kat atas tuuu

Selamat beramal okeehh laling sekalian :D

meh nak belanja gambar sarapan pagi ang semoga korang lagi terliur. HAHAHAHA







dah laa., letih jari aku letak gamba bebanyak. Ingat okeh..

BREAKFAST LIKE A KING, LUNCH LIKE ORDINARY PEOPLE AND DINNER LIKE A POOR  





2 comments :

Puteri said...

saya tak suka breakfast sebab pepagi memang tak lalu makan T.T

Nadiya said...

Puteri - makan jugak at least :)